Duale bundel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de wiskunde is de duale bundel een operatie op vectorbundels die het begrip van een duale vectorruimte uitbreidt.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

De duale bundel van een vectorbundel is de vectorbundel waarvan de vezels de duale ruimtes zijn van de vezels van .

Op equivalente wijze kan worden gedefinieerd als de Hom-bundel dat wil zeggen, als de vectorbundel van morfismen van naar de triviale lijnbundel

Constructies en voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Gegeven een lokale trivialisatie van met transitiefuncties wordt een lokale trivialisatie van gegeven door dezelfde open overdekking van met transitiefuncties (de inverse van de transpositie). De duale bundel wordt vervolgens geconstrueerd met behulp van de vezelbundelconstructiestelling. Specifieke gevallen worden gegeven door de volgende:

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Als de basisruimte paracompact en Hausdorff is, dan is een reële vectorbundel van eindige rang isomorf met de duale vectorbundel . Echter, net als voor vectorruimten is er geen natuurlijke keuze van een isomorfisme, tenzij voorzien is van een inwendig product .

De Hom-bundel van twee vectorbundels is canoniek isomorf met de tensorproductbundel

Gegeven een morfisme van vectorbundels over dezelfde ruimte bestaat er een morfisme tussen hun duale bundels (in de omgekeerde volgorde), vezelgewijs gedefinieerd als de transpositie van elke lineaire afbeelding Zodoende definieert de dualebundelconstructie een contravariante functor van de categorie van vectorbundels en hun morfismen naar zichzelf.