Duck Power

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Duck Power
Land van oorsprong Italië
Oorspronkelijke taal Italiaans
Genre sciencefiction
Publicatie
Huidige status gestopt
Eerste publicatie Eerste reeks: 1997
Tweede reeks: 2006
Laatste publicatie Eerste reeks: 1997
Tweede reeks: 2008
Portaal  Portaalicoon   Strip
Disney Premium
Land van oorsprong Italië, Verenigde Staten
Oorspronkelijke taal Italiaans, Engels
Genre sciencefiction, detective
Publicatie
Huidige status lopend
Eerste publicatie 2016
Portaal  Portaalicoon   Strip

Duck Power was een halfjaarlijkse Disney-uitgave van Sanoma Uitgevers. De reeks bevatte verhalen over Donald Ducks alter ego Superdonald in een sciencefiction-achtige omgeving. Deze verhalen zijn een mix van de klassieke komische Disneystrips en de superheldenstrips uit de Verenigde Staten. Een oorlogszuchtige buitenaardse beschaving, dood en haat geven aan deze in Italië bedachte serie een donkere sfeer die in de klassieke disneyverhalen ontbreekt.

De serie[bewerken]

De oorspronkelijke Italiaanse serie, Paperinik New Adventures (PKNA), bestond uit 3 testnummers, 49 gewone delen en 4 specials. Ze werd gevolgd door de series PK² (18 delen en 1 special) en PK Pikappa (32 delen). In de Nederlandse Duck Powerreeks zijn slechts enkele delen uit PKNA verschenen. In Disney XD Magazine zijn verder korte verhalen uit alle drie de reeksen verschenen, plus enkele in Nederland geproduceerde verhalen.

Duck Power ging in Nederland van start in 1997 en werd na 2 nummers weer stopgezet. In 2006 werd de serie hervat, met als eerste uitgave een dubbeldik nummer met daarin de 2 nummers uit 1997 gebundeld. Hierna werden tot 2008 nog 5 nummers uitgegeven, wat neerkomt op een totaal van 7 verschillende nummers. De serie werd in 2008 afgelast wegens tegenvallende verkoopresultaten.

Sinds 2016 is PKNA een van de reeksen die wordt uitgegeven in premiumpockets.

Eerste reeks[bewerken]

 • Duck Power 1 – Superdonald en de tijdpiraat - 21 mei 1997 - Il vento del tempo
 • Duck Power 2 – Gevaar van Venus - 26 november 1997 - Ombre su Venere

Tweede reeks[bewerken]

 • Duck Power 1+2 – Gevaar van Venus - april 2006 - Il vento del tempo, Ombre su Venere
 • Duck Power 3 – Held uit het verleden - oktober 2006 - Ritratto dell'eroe da giovane
 • Duck Power 4 – Invasie! - maart 2007 - Invasione!
 • Duck Power 5 – Silicium - oktober 2007 - Silicio
 • Duck Power 6 – De bronnen van de Maan - maart 2008 - Le sorgenti della Luna
 • Duck Power 7 – Trauma - september 2008 - Trauma

In 2010 werd in ‘Disney Fun Boek’ het verhaal Superdonald en de tijdpiraat herdrukt.

Korte verhalen[bewerken]

Van 2010 tot 2012 verschenen in XD magazine korte verhalen van de Duck Powerversie van Superdonald. Deze verhalen werden in Nederland zonder onderscheid gepubliceerd, maar behoorden oorspronkelijk tot drie verschillende Italiaanse series: PKNA, PK² en PK Pikappa, en tot in Nederland speciaal voor XD Magazine gemaakte verhalen. De in Nederland verschenen verhalen uit PKNA komen op twee gags uit Disney MEGAzine na allemaal uit de tweede special, Zerro Barra Uno, uit 1998. Het verhaal van PK² komt uit de PK²-special uit 2000, Duckmall. De verhalen uit PK Pikappa zijn korte verhalen die in de oorspronkelijke Italiaanse uitgaven samen met een lang verhaal een album vormden.

De onderstaande tabel bevat alle korte verhalen die in Nederland zijn gepubliceerd op volgorde van oorspronkelijke publicatie. Chronologisch gezien spelen de verhalen uit Speciale 98:Zero Barra Uno vlak voor de gebeurtenissen in De Tijdpiraat, het eerste deel in de Nederlandse Duck Powerreeks. Daarna volgen de delen van Duck Power in volgorde van publicatie, gevolgd door de strips uit Disney MEGAzine. Avontuur vol vuur komt chronologisch het laatst. De verhalen van PK Pikappa spelen zich af in een alternatief universum. De Nederlandse verhalen maken geen deel uit van de oorspronkelijke Italiaanse series.

Chronologisch overzicht van de korte verhalen
PKNA PK² PK Pikappa Nederlandse verhalen
Futuristische auto (Disney MEGAzine 58)
 • XD Magazine 2011-10
Avontuur vol vuur (PK2 Speciale 01: Duckmall, 7e verhaal)
 • XD Magazine 2010-04
5-2: Destroyer Kid
 • XD Magazine 2010-13
Het verloren water
 • XD Magazine 2010-09
Verrassingsaanval (Disney MEGAzine 58)
 • XD Magazine 2011-09
23-2: Kettingreactie
 • XD Magazine 2010-2
De stroomgnoom
 • XD Magazine 2010-10
Afscheid (PKNA Speciale 98: Zero Barra Uno, 1e verhaal)
 • XD Magazine 2010-5
26-2: De slak slaat toe
 • XD Magazine 2012-04
De invasie van de magmamonsters
 • XD Magazine 2010-11
Uitgeteld (PKNA Speciale 98: Zero Barra Uno, 2e verhaal)
 • XD Magazine 2010-8
29-2: Black Dragon
 • XD Magazine 2010-1
11 1-paginagags
 • XD Magazine 2011-1 tot 2011-8 en 2011-11 tot 2011-13
87 bis (PKNA Speciale 98: Zero Barra Uno, 3e verhaal)
 • XD Magazine 2010-7
30-2: Rook en spiegels
 • XD Magazine 2010-3
Een pretpark vol vlamkoppen (PKNA Speciale 98: Zero Barra Uno, 4e verhaal)
 • XD Magazine 2010-12
31-2: Superdonald als scheidsrechter
 • XD Magazine 2010-6

Disney Premium[bewerken]

Sinds 2016 worden er premiumpockets uitgegeven van onder andere PKNA (Superdonald), Mickey Mouse Mystery Magazine (Mickeys Mysteries) en Darkwing Duck. Nu worden er geen verhalen overgeslagen. Alle verhalen zijn opnieuw vertaald en hebben dus soms een nieuwe titel.

 • Premium 1 - SuperDonald: Dreiging uit de ruimte - 27 april 2016 - Evroniani, Il vento del tempo, Xadhoom!, Ombre su Venere, Due
 • Premium 3 - SuperDonald: In strijd met de tijd - 14 september 2016 - Il giorno del sole freddo, Terremoto, Ritratto dell'eroe da giovane, Spore, Invasione!
 • Premium 5 - SuperDonald: De vijand van Twee - 22 februari 2017 - Silicio, Missing, Le sorgenti della Luna, Trauma, Urk

Het verhaal[bewerken]

In het eerste deel van de Duck Power-reeks (Evroniani) vindt Superdonald in een geheimzinnig flatgebouw, de Duizelducktoren, een high-tech wapenuitrusting en de AI Een. Met behulp van Een, de nieuwe wapenuitrusting en verschillende andere geavanceerde wapens die in de Duizelducktoren verborgen zijn, bestrijdt Superdonald tijdreizigers, superschurken en vooral de Evroniërs, een imperialistische buitenaardse beschaving.

Hoofdkarakters[bewerken]

Clarissa 
Clarissa is een androïde en journaliste die werkt voor ’00 Nieuws’, onderdeel van het Duckstadse mediabedrijf Kanaal 00. Haar baan is een denkmantel voor haar werk bij de tijdpolitie, die haar in het heden heeft gestationeerd om te zorgen dat tijdreizigers zoals de Plunderaar de geschiedenis niet veranderen door in ons heden in te grijpen.
Cor de Cactus 
Cor de Cactus is een kiwi uit Nieuw-Zeeland en evenals Clarissa werkzaam voor Dubbelnul Nieuws. Hij is geobsedeerd door Superdonald en laat geen mogelijkheid voorbijgaan om hem in zijn uitzendingen zwart te maken.
Dirk Duizelduck 
Dirk Duizelduck was een geniale wetenschapper en zakenman uit Duckstad. Tot zijn creaties behoren de AI Een, de DP-Jet en de technologisch zeer geavanceerde Duizelducktoren. Toen hij bemerkte dat hij zichzelf er niet van kon weerhouden om steeds dodelijker wapens uit te vinden, heeft hij zijn ondernemingen voor een appel en een ei van de hand gedaan. Daarna heeft hij zich teruggetrokken in het Boeddhistische klooster Dhasam-Bul in de Himalaya.
Een 
Een is een door Dirk Duizelduck gecreëerde AI en woont op een geheime 151e verdieping in de Duizelduck Toren. Hij controleert de hele toren met al haar apparatuur en is in feite de toren zelf. Een is Superdonalds belangrijkste bondgenoot in de strijd tegen de misdaad.
Evroniërs 
De Evroniërs zijn paarskleurige, gesnavelde antropoïden. Hun samenleving is sterk hiërarchisch georganiseerd en verdeeld in militairen en wetenschappers. Van beide groepen kunnen alleen de hogere kasten enigszins autonoom denken. Boven de hoogste wetenschappelijke en militaire functionarissen staat de Imperiale Raad, die het Evroniaanse Imperium bestuurt. De leden van deze raad krijgen op hun beurt weer telepathisch hun orders van de keizer. De Evroniaanse beschaving is gesticht door Evron, de voorouder van de huidige Evroniërs. Evron is tevens de naam van de kunstmatige planeet die de thuisbasis is van het Evroniaanse rijk, en de naam waarmee de keizer wordt aangeduid. Dit rijk beheerst grote delen van het melkwegstelsel en is in het begin van de Duck Powerserie ook bij de aarde gearriveerd.
Gorthan 
Gorthan is een Evroniaanse wetenschapper van hoge rang. Hij is verantwoordelijk voor het ontstaan van de gemuteerde generaal Trauma en is degene die het bevel gegeven heeft Xadoems thuisplaneet Xerba te vernietigen. Gorthan waardeertaardse literatuur, in het bijzonder de werken van William Shakespeare en Antoine de Saint-Exupery. In de serie PK Pikappa is hij fan van de werken van Zartas, een Evroniaanse dichter
Odin Eidolon 
Odin Eidolon is een drieëntwintigste eeuwse miljardair en eigenaar van een van de grootste fabrieken van androïden. Onder meer Clarissa is in zijn fabrieken gemaakt. Eidolon is zelf ook een androïde: hij is Een die een lichaam voor zichzelf heeft ontworpen om beter met de wereld om hem heen te kunnen interageren. Naast Een bevat de persoonlijkheid van Eidolon ook een deel van Twee.
De Plunderaar (De Stroper) 
De Plunderaar is een tijdreizende superschurk uit de 23e eeuw, die werkt voor 'De Organisatie’, het belangrijkste kartel van tijdreizigers in de jaren 2300. In de Premiumpockets wordt hij de Stroper genoemd.
Superdonald 
Superdonald is het alter ego van Donald Duck. 's Nachts verandert Donald in Superdonald en bestrijdt de misdaad in Duckstad. In de Duck Powerserie verschilt hij wat van de normale Superdonald in de pockets: Hij heeft betere wapens, opereert regelmatig buiten Duckstad en niet zelden in de ruimte, en is omgeven met een hele cast aan nieuwe personages.
Twee 
Twee is door Dirk Duizelduck ontworpen als back up van Een. Hij heeft daarom dezelfde capaciteiten als Een, maar is bedoeld niets te doen en pas in actie te komen als Een uitvalt. Twee haat hierom zijn 'tweelingbroer' Een en probeert hem verschillende malen te elimineren.
Xadoem 
Xadoem is een buitenaardse mutant en Superdonalds machtigste bondgenoot. Nadat haar thuisplaneet Xerba door de Evroniërs is veroverd, zweert ze wraak te nemen.

In andere landen[bewerken]

De Duck Powerserie is in 1996 in Italië bedacht. De serie, voor Disney ongewoon innovatief, liep vanaf het eerste begin uitstekend. Naarmate de serie verderging namen de continuïteitsproblemen echter toe (verhalen gingen elkaar tegenspreken) en werd het voor de schrijvers steeds moeilijker om een goed verhaal te verzinnen. In 2001 werd de serie na 52 nummers opgeheven. Niet alleen in Italië, maar ook in Scandinavië was de serie zeer populair. In Noorwegen, Zweden en Denemarken verschenen bijna alle nummers van het tijdschrift. In Nederland, Duitsland, Finland, Argentinië en Brazilië werd de reeks wegens gebrek aan populariteit snel stopgezet.

Serie twee, drie en latere verhalen[bewerken]

De oorspronkelijke serie werd in 2001, gevolgd door een nieuwe serie, PK², die het achttien nummers uithield. In deze serie zijn de Evroniërs uit de verhalen weggeschreven en wordt Superdonald geconfronteerd met de terugkeer van Everett Ducklair.

In 2002 werd PK² stopgezet en vervangen door de derde serie, PK Pikappa. In deze derde reeks zijn de achtergronden van Superdonald en de andere personages in de serie geheel herzien. De serie speelt zich af in een parallel universum waar de oude Superdonald nooit heeft bestaan. De Superdonald uit PK Pikappa is een lid van de Wachters van de Melkweg, een organisatie die zich verzet tegen de Evroniaanse expansie. In praktijk zijn de verhalen ongeveer hetzelfde als in serie 1, hoewel er meer nadruk ligt op spectaculaire gevechten. Aan het einde van serie 3, in nummer 32, wordt na een verandering in de tijdlijn het agressieve Evroniaanse rijk vervangen door een samenleving van vreedzame Evroniërs en heeft Superdonald weer nooit bestaan.

Tussen 2002 en 2013 verschenen de verhalen 'Superdonald en de machine van Angus Fangus' en de zesdelige 'Superdonald:Universe', wat opnieuw een reboot was. Hierin komen Willie Wortel en Dagobert Duck meer voor en is de invloed van Ducklair verdwenen.

In 2014 begon er een 'reeks' Paperinik - New Era. De serie speelt jaren na PK². Everett is teruggekeerd naar Corona, zijn geboorteplaneet en heeft Een uitgeschakeld. Donald zit na de opoffering van de Ducklair Tower in het laatste gevecht in een soort crisis, maar moet zijn rol als Superdonald weer gaan oppakken als de Evroniërs terugkomen. Hij krijgt hulp van een nieuwe A.I., De Hoeder van het Huis Omega, maar die is een stuk minder hulpvaardig dan Een. Later blijkt dat de Ducklair Tower nog wel bestaat, maar in een vijfde dimensie. Die dimensie is door Ducklair gecreëerd als gevangenis voor superschurk Moldrock. De serie bestaat uit verschillende verhaallijnen, die elk vier of vijf uitgaven bevat. In 'Timecrime' komen Superdonald en zijn andere alter ego Dubbelduck bijv. in een tijdparadox terecht.

Externe links[bewerken]