Dunglass Collegiate Church

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dunglass Collegiate Church
Dunglass Collegiate Church, gezien vanuit het noorden.
Coördinaten 55° 56′ NB, 2° 23′ WL
Detailkaart
Dunglass Collegiate Church (East Lothian)
Dunglass Collegiate Church
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Dunglass Collegiate Church is (de ruïne van) een stiftkerk uit de vijftiende eeuw, gesticht door Sir Alexander Hume, gelegen 1,6 kilometer ten noordwesten van Cockburnspath in de Schotse regio East Lothian.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dunglass Collegiate Church werd in 1444 gesticht door Sir Alexander Hume en werd bevestigd in 1450 door zowel Jacobus II als de paus. De kerk werd gewijd aan de Maagd Maria. De kerk werd bediend door een provoost, drie kapelaans en vier koorknapen. Zij hadden tot taak te bidden voor de ziel van Sir Alexander, zijn vrouw en zijn familie. Aan de kerk was een armenhospitaal verbonden, gewijd aan de Maagd Maria en Johannes de Doper.

In 1544 hielden de Schotten de kerk tegen het Engelse leger van Hendrik VIII.

Ten tijde van de reformatie in 1560 was het aantal kapelaans al uitgebreid tot twaalf. Met de reformatie werden alle stiften in Schotland effectief opgeheven. Bijbelse versieringen en beelden werden verwijderd uit de kerk. Er werden geen missen meer opgedragen. De kerk werd in de achttiende eeuw gebruikt als paardenstal. Hiervoor was het grote oostraam verwijderd uit de kerk om een grote poort te maken.

In 1807 werden de landerijen en de kerk gekocht door de antiquair Sir James Hall, die het nabijgelegen Dunglass House bouwde. De familie Hall richtte het zuidelijke transept van de kerk in als mausoleum. In 1919 kocht de familie Usher de kerk. Zij herbouwden Dunglass House in de jaren vijftig van de twintigste eeuw nadat het landgoed in 1947 door een brand was verwoest.

In de achttiende eeuw was het oostraam (rechts op de foto) verwijderd om een grotere ingang te hebben voor de paarden, die in de kerk werden gestald.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Dunglass Collegiate Church is kruisvormig en heeft een gewelfd schip, koor en transepten. De kerk is gebouwd van grijze zandsteen. De daken bestaan uit stenen pannen. Aan de noordkant van het koor lag de sacristie, die tevens de tombes van de overleden familieleden bevatte. De centrale toren en de transepten zijn een toevoeging uit de latere vijftiende eeuw.

Na de reformatie in 1560 werd de kerk als stal gebruikt. Hiervoor werd het grote oostraam verwijderd zodat paarden naar binnen konden.

Beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Dunglass Collegiate Church wordt beheerd door Historic Environment Scotland.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dunglass Collegiate Church van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.