Dunsnavelraafkaketoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dunsnavelraafkaketoe
IUCN-status: Bedreigd[1] (2013)
Calyptorhynchus latirostris Carnaby gnangarra.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Cacatuidae (Kaketoes)
Geslacht: Calyptorhynchus (Raafkaketoes)
Soort
Calyptorhynchus latirostris
Carnaby, 1948
Bird range for Calyptorhynchus latirostris-8.png
Afbeeldingen Dunsnavelraafkaketoe op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dunsnavelraafkaketoe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De dunsnavelraafkaketoe (Calyptorhynchus latirostris) is een vogel uit de familie der Kaketoes en het geslacht Calyptorhynchus.

Uiterlijk[bewerken]

Deze grote kaketoe wordt tussen de 52 tot 60 centimeter groot en weegt bijna 800 gram. De vogel is bijna in zijn geheel zwart met een witte band op de staartveren en eveneens witte vlekken op de wangen. De grote krachtige snavel is lichtgrijs van kleur.

Voedsel[bewerken]

Het voornaamste voedsel van deze vogel bestaat uit zaden van o.a. Hakea, Banksia, Eucalyptus en Grevilea . Daarnaast vult hij zijn maaltijden aan met bessen, vruchten, insecten en larven.

Voortplanting[bewerken]

De vogels bouwen hun nest in een boomholte van bij voorkeur een grote Eucalyptus. De boomholte is meestal tussen de 1 tot 2 meter diep en heeft een doorsnede van 25 tot 50 centimeter. De bodem wordt vaak bedekt met houtsnippers. Het vrouwtje legt 1 of 2 witte eieren welke na een broedtijd van ongeveer 30 dagen uit komt. Meestal overleeft alleen het oudste jong en is het andere jong binnen enkele dagen nadat het uit het ei gekropen is gestorven. De eerste 3 weken zijn de jongen blind en na een periode van 6 weken worden de eerste donsveertjes vervangen voor de eerste veren.

Leefgebied[bewerken]

Het leefgebied van de dunsnavelraafkaketoe is alleen te vinden in het zuid westelijke deel van Australië. Tussen de jaren 70 en 90 van de 20e eeuw is de soort verdwenen in meer dan één derde van het oorspronkelijke leefgebied. Hij leet voornamelijk in bosrijke gebieden, maar ook in gebieden met heide en struikgewas waar de gemiddelde neerslag ligt tussen 350 en 700%nbsp;mm per jaar.

Bedreigde diersoort[bewerken]

De populatie daalt nog steeds in aantal. Het oorspronkelijke leefgebied moest plaats maken voor landbouw en om vee zoals schapen te laten grazen. Hierdoor zijn gebieden met bos en struikgewas verdwenen en werd het aantal nestelplaatsen beperkt. Deze beperkte nestplaatsen moeten vervolgens ook gedeeld worden met andere diersoorten, waaronder de eveneens bedreigde zustersoort de langsnavelraafkaketoe. Een andere bedreiging is de illegale handel in siervogels en hun eieren. De totale populatie werd in 2007 geschat op ongeveer 40.000 exemplaren, verdeeld in vier verschillende deelpopulaties. De dunsnavelraafkaketoe staat daarom op de IUCN lijst van bedreigde diersoorten.[1]

Bronnen, noten en/of referenties