Duplex (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Duplex
Alternatieve titel(s) Der Appartement-Schreck
Regie Danny DeVito
Producent Drew Barrymore
Ben Stiller
Stuart Cornfeld
Jeremy Kramer
Nancy Juvonen
Scenario Larry Doyle
Voice-over Danny DeVito
Hoofdrollen Drew Barrymore
Ben Stiller
Eileen Essell
Muziek David Newman
Cinematografie Anastas N. Michos
Distributie Miramax Films
Première 26 september 2003
Genre Romantiek / Komedie
Speelduur 95 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Duitsland Duitsland
Budget $ 40.000.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Duplex is een zwarte komedie uit 2003 onder regie van Danny DeVito. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Drew Barrymore en Ben Stiller.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Schrijver Alex (Stiller) en journaliste Nancy (Barrymore) zijn een pasgetrouwd stel dat gaat samenwonen in een prachtig 19de-eeuws herenhuis in Brooklyn in New York. Hoewel ze de duplexwoning (een woning met 2 verdiepingen) maar net kunnen betalen, verzekert de makelaar dat het echt een koopje is, voor wat ze ervoor terugkrijgen. Ze krijgen er weliswaar een onderhuurder bij, die op de bovenverdieping inwoont, maar dat is een stokoud dametje, dus voor die paar jaar die ze vast nog te leven heeft, is dat wel te overzien.

Het stokoude dametje, mevrouw Connelly, blijkt echter al gauw een stuk minder lief dan gedacht. Ze laat het stel maar niet met rust, en lijkt er bewust alles aan te doen om het stel het bloed onder de nagels vandaan te halen. Door haar verliest Nancy zelfs haar baan en haalt Alex de contractuele einddatum voor zijn nieuwe boek niet. Alex en Nancy proberen met pijn in hun hart hun droomhuis terug te verkopen aan de makelaar, maar dat zou een financiële strop betekenen. Bankroet en radeloos zien Alex en Nancy nog maar een oplossing om zich uit de hopeloze situatie te redden: de bovenbuurvrouw vermoorden. Ze huren een huurmoordenaar in, maar zelfs die slaagt niet in zijn opdracht. Uiteindelijk geven ze op en verhuizen ze. Wanneer de makelaar hen na de sleuteloverdracht nog een laatste keer meeneemt naar boven, zodat ze van mevrouw Connelly afscheid kunnen nemen, constateert de makelaar dat het dametje in haar slaap overleden is.

Wanneer Alex en Nancy verdergaan met hun leven, en het huis inmiddels aan een nieuw stel verkocht is, blijkt de makelaar al die tijd onder één hoedje gespeeld te hebben met zijn moeder mevrouw Connelly, en de wijkagent. De hele schoorsteenmantel van mevrouw Connelly staat vol met schilderijlijstjes van alle stellen die de afgelopen jaren het huis voor veel geld gekocht hebben, en voor weinig hebben terugverkocht aan de makelaar. Maar mevrouw Connelly wil de volgende keer wel graag wat meer commissie, omdat ze tenslotte het meeste risico loopt. In de slotscène zien we dat Alex zijn ervaringen met het huis ten goede heeft gekeerd, door alles wat hem en Nancy overkomen zijn, in een nieuwe roman te verwerken.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Barrymore, Drew Drew Barrymore Nancy Kendricks
Stiller, Ben Ben Stiller Alex Rose
Essell, Eileen Eileen Essell Mrs. Connelly
Theroux, Justin Justin Theroux Coop
Fierstein, Harvey Harvey Fierstein Kenneth
Wisdom, Robert Robert Wisdom Agent Dan
Valletta, Amber Amber Valletta Celine
Remar, James James Remar Chick
Kurtz, Swoosie Swoosie Kurtz Jean
Rudolph, Maya Maya Rudolph Tara
Krusiec, Michelle Michelle Krusiec Dr. Kang
DeVito, Danny Danny DeVito Verteller (stem)