ECI (boekenclub)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ECI
Oprichting 1967
Eigenaar Clearwood
Hoofdkantoor Vianen, Utrecht,
Nederland
Website www.eci.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

ECI, onderdeel van ECI Holding B.V.[1] (oorspronkelijk Europaclub Internationaal) is een Nederlandse boekenclub die in handen was van investeringsgroep Clearwood.[2]

Geschiedenis[bewerken]

De boekenclub werd opgericht in 1967.[3] Drieënveertig jaar later sloot ECI al haar fysieke winkels en ging verder als online winkelketen. In januari 2014 vroeg de webwinkel uitstel van betaling.[4] E-Ways, onderdeel van ECI Holding B.V., ook beheerder van de online activiteiten van Free Record Shop en Cosmox, vroeg faillissement aan; hiermee kwamen alle online diensten per direct stil te liggen. Op 9 januari 2014 werd ECI failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland.[5]

Op 4 februari werd de doorstart van ECI bekend onder marketing- en mediaorganisatie Novamedia.[6] Door deze actie kunnen 35 van de vijftig werknemers voor de online boekwinkel blijven werken en ECI gaat onder de eigen naam verder.[6] De overname moet de komende weken worden afgerond en de overnamesom wordt niet bekendgemaakt. Novamedia is eigenaar van enkele loterijformats, zoals die van de Nationale Postcode Loterij.

Handelsactiviteiten[bewerken]

ECI (hoofdkantoor in Vianen) is een aanbieder van boeken, cd's, dvd's en games via verschillende verkoopkanalen als internet, post, telefoon en winkel in Nederland en België. Ook heeft ECI een loyaliteitsprogramma in de vorm van een boekenclub die tot 40% korting mag geven onder de vaste boekenprijs in Nederland. Dat is de prijs die bepaald is door de uitgever voor alle winkels, met een uitzondering onder bepaalde voorwaarden: een boekenclub mag korting geven op boeken vanaf 4 maanden na publicatie, alleen aan leden die in 1 jaar ten minste vier clubartikelen aanschaffen: boeken, maar ook cd's, dvd's of games.

Leden die niet gemiddeld 1 clubartikel per kwartaal aanschaffen ontvangen sinds 2009 een vrije-keuzebon om op een ander moment clubartikelen te kunnen kiezen. Tot 2009 ontvingen leden een kroonboek om te voldoen aan de wet om boeken onder de vaste boekenprijs te kunnen aanschaffen.

ECI Nederland en ECI België zijn twee verschillende organisaties die ieder een eigen marktbenadering hebben. België kent namelijk geen Wet op de Vaste Boekenprijs, maar een Wet op de handelspraktijken.

Culturele activiteiten[bewerken]

Bij ECI loopt de langstlopende literaire reeks van Nederland, Schrijvers van Nu. Sinds 1978 wordt een podium geboden aan nieuwe romanschrijvers. Uit het grote aanbod van beginnende schrijvers kiest een jury van deskundigen elk kwartaal de opvallendste roman uit. Sinds de start hebben meer dan 125 schrijvers deelgenomen aan deze reeks waaronder Bernlef, Tessa de Loo, Manon Uphoff, Kluun, Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden en Cees Nooteboom.

Stichting Lezen is in 1988 opgericht door ECI B.V., de Koninklijke Boekverkopersbond, het Nederlands Uitgeversverbond en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. In 1994 is de stichting door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aangewezen als landelijk platform voor leesbevordering, en beheert sindsdien het door het Ministerie beschikbaar gestelde budget voor leesbevordering.