Naar inhoud springen

ENNIA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kippenvlees1 (overleg | bijdragen) op 5 nov 2017 om 13:14. (Wijzigingen door 145.129.142.197 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Zandcee)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

ENNIA Caribe (kortweg ENNIA) is een Antilliaanse verzekeringsmaatschappij die actief is in Aruba, Curaçao en Sint Maarten en Caribisch Nederland. Het bedrijf heeft vestigingen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten en is actief in schade-, levens- en zorgverzekeringen.

Het bedrijf is voortgekomen uit de Nederlandse Verzekeringsmaatschappij Eerste Nederlandsche / Nieuwe Eerste Nederlandsche (EN/NEN) en is sinds 1948 actief op de Antillen. Na de fusie in 1969 met NILLMIJ (Nederlandsch-Indische Levensverzekering- en Lijfrente-Maatschappij) werd de naam ENNIA. In 1983 werd gefuseerd met AGO Verzekeringen en ontstond AEGON. De naam ENNIA bleef op de Antillen gehandhaafd als ENNIA Caribe.

ENNIA Caribe werd in 1998 overgenomen door Nuts OHRA, dat zelf een jaar later fuseerde en onder Delta Lloyd kwam. In 2002 nam ENNIA de in 1989 gestarte Antilliaanse activiteiten van De Amersfoortse over. In 2006 werd ENNIA Caribe overgenomen door de Parman Group van de Iraans-Amerikaanse zakenman Hushang Ansary.

In juni 2016 kwam het bedrijf in opspraak nadat de financiële positie van ENNIA sterk verminderd was door organisatorische problemen en twee grote transacties met bedrijven van enig aandeelhouder Ansary. Door deze twee transacties, met een totale waarde van 570 miljoen euro, bestaat driekwart van de balans van de levensverzekeraar uit beleggingen in andere bedrijven van Ansary.[1] Dit is strijdig met de grote postenregeling, een goede spreiding moet verhinderen dat een verzekeraar afhankelijk is van één crediteur.[1] Verder is deze manier van werken, volgens DNB, ook strijdig met voorschriften tegen belangenverstrengeling. Diverse klokkenluiders hebben vanaf 2010 de toezichthouders geïnformeerd over mogelijk onoorbare transacties, maar het duurde tot 2014 voordat de Nederlandse toezichthouder een onderzoek instelde.[1]ENNIA staat onder toezicht van de De Nederlandsche Bank (DNB) en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).[2][3]