Eadweard Muybridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eadweard Muybridge
Eadweard Muybridge
Algemene informatie
Volledige naam Edward James Muggeridge
Geboren Kingston upon Thames, 9 april 1830
Overleden Kingston upon Thames, 8 mei 1904
Land Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika
Werk
Beroep fotograaf
Rechten auteursrechten op oeuvre verlopen
RKD-profiel
Media op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Eadweard Muybridge (Kingston upon Thames, Engeland, 9 april 1830 – aldaar, 8 mei 1904) was een naar de VS uitgeweken Brits fotograaf.

Muybridge kreeg van Leland Stanford, oud-gouverneur van Californië, de opdracht om via fotografie te achterhalen of een paard in galop helemaal loskomt van de grond. Via een ingewikkelde proefopstelling met twaalf snelle fototoestellen[bron?] en een paard genaamd Sallie Gardner vond hij in 1879 het antwoord: ja! Bovendien bleek hoe een galopperend paard precies beweegt, anders dan tot dan toe op schilderijen was afgebeeld.

Met een eigen uitvinding, de zoöpraxiscoop probeerde Muybridge nu de nageschilderde foto's te projecteren. Ook werkte hij aan een project getiteld Animal Locomotion waarin hij de bewegingen van een hele reeks dieren via foto's kon analyseren. In The Human Figure in Motion legde hij bewegingen van mensen door middel van reeksen kleine foto's vast in allerlei posities.

Muybridge was de eerste die foto's maakte waarbij de belichtingstijd maar een fractie van een seconde duurde. Tot dan toe was de belichtingstijd niet korter dan een paar seconden. Zo kon hij dus onbewogen foto's maken van het paard. Hij was ook de eerste die een mechanische snelwerkende sluiter gebruikt.

Tijdens zijn onderzoek voor de gouverneur van Californië vermoordde Muybridge de minnaar van zijn vrouw. Dankzij de juiste relaties verbleef hij slechts kort in de gevangenis en kon hij zijn onderzoekswerk snel hervatten.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Animatie van Muybridge-serie: paard in galop

Externe bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • 3D-bulletin, ISSN 1382-0974, nummer 217
Zie de categorie Eadweard Muybridge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.