Naar inhoud springen

Echinacea (plant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 178.85.140.98 (overleg) op 1 mrt 2020 om 19:20. (→‎Werking: Geen kleiner onderzoek, maar een meta-analyse (met in totaal ongeveer het dubbele aantal personen, maar wel verdeeld over een aantal kleinere onderzoeken).)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Echinacea
Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Heliantheae
Geslacht
Echinacea
Moench (1794)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Echinacea op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Echinacea is een geslacht bestaande uit negen soorten bloeiende planten in de familie Asteraceae, allen van nature voorkomend in het oosten van Noord-Amerika. Sommige soorten, waaronder Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia en Echinacea pallida, worden gebruikt als tuinplanten.

Hiernaast wordt de naam Echinacea ook gebruikt voor een superorde van zee-egels.

Soorten

Soorten en variëteiten binnen het geslacht Echinacea zijn:

Werking

Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Aan een aantal planten worden medicinale eigenschappen toegeschreven: Meestal wordt met de benaming "Echinacea" een bereiding bedoeld van de bovengrondse delen van Echinacea purpurea (Rode zonnehoed), de bekendste, en verreweg de meest onderzochte soort. Fytotherapeutische bereidingen van de bovengrondse delen van deze plant worden in verband gebracht met immuunversterking (bijvoorbeeld bij griep) en infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid. Het gaat hier dan wel om 300-400 milligram of meer (> 300mg) en niet om homeopathische middelen.[1]

Onderzoek uit 2011 toont geen significant verschil tussen echinacea en een placebo. De conclusie van het onderzoek is dat echinacea geen wezenlijke invloed heeft op het verloop van verkoudheid.[2][3][4] Een eerdere meta-analyse uit 2007 concludeerde dat Echinacea de duur van een verkoudheid met gemiddeld 1,4 dagen vermindert.[5]

Het middel Echinaforce is het bekendste voorbeeld van een uit Echinacea purpurea bereid middel.

  • Echinacea angustifolia: Een bereiding van de wortel van deze plant wordt soms aan Echinacea purpurea producten toegevoegd, maar ook als simplex wordt het middel ingezet (bij dezelfde indicaties als Echinacea purpurea). De werkzaamheid is niet onderbouwd.
  • Echinacea pallida: Aan de wortel van deze plant worden door sommigen vergelijkbare eigenschappen toegedicht als aan bovengenoemde twee planten. Niettemin is er eigenlijk geen klinisch onderzoek dat deze claim ondersteunt.
Zie de categorie Echinacea van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.