Edward van Cuilenborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edward van Cuilenborg

Edward van Cuilenborg (Rotterdam, 22 juli 1967) is een Nederlandse presentator, tennis- en voetbalcommentator, voice-over, auteur, en filmmaker.

Carrière[bewerken]

Studio Sport[bewerken]

Van Cuilenborg werd nationaal bekend als presentator van Studio Sport. Hij presenteerde onder meer een WK voetbalfinale en het sportmoment van de eeuw, de finale waarin de Olympische volleybalmannen goud wonnen.

Van Cuilenborg werkte dertien jaar lang bij Studio Sport. Hij begon er als redacteur, was regie-assistent, werd opgeleid tot beeldbander, verslaggever en tennis- en voetbalcommentator. Hij presenteerde er naast de sportuitzendingen ook programma’s als NOVA en NOS Laat.

Van Cuilenborg werkte bij de NOS ook als commentator voor Langs de Lijn.

SBS[bewerken]

Van 2002 tot 2009 werkte hij bij SBS6 als anchorman van alle sportprogramma's. De voetbalwedstrijd van Nederland tegen Schotland die Van Cuilenborg presenteerde, was het best bekeken programma uit de geschiedenis van de zender. Ook de dartsfinales op de Lakeside die Van Cuilenborg presenteerde, scoorden miljoenen kijkers. Hij presenteerde verder onder meer de Formule 1 uitzendingen.

Eurosport[bewerken]

In april 2009 ging Van Cuilenborg aan de slag als commentator van Eurosport[1]. Hij gaf daar, net als tijdens zijn Studio Sport- en SBS-periode, commentaar bij tenniswedstrijden, voetbaluitzendingen, Eurosport Flash en Eurogoals.

Sport1[bewerken]

In augustus 2009 trad Van Cuilenborg in dienst van de betaalzender Sport1. Vanaf eind augustus 2009 was Van Cuilenborg daar te zien als presentator van Sport 1 Highlights. In dit samenvattingsprogramma werden de meest opvallende momenten van het sportweekend op Sport1 getoond, met een accent op het internationale topvoetbal.

Auteur[bewerken]

Van Cuilenborg publiceerde twee boeken, De Voetbaltempels van Nederland (2005) en – samen met zijn vrouw Esther Scholten – Achter de Baseline (2007). Voor dat boek werden de twaalf beste spelers en speelsters uit de Nederlandse tennisgeschiedenis, hun familie, coaches en tegenstanders uitgebreid geïnterviewd. Ook schreef hij artikelen en columns voor onder meer het Algemeen Dagblad, Tennis Magazine, recensies van sportboeken voor het blad Inkt! en leverde hij bijdragen aan Helden, Voetbal Magazine en Johan.

Toernooipresentator[bewerken]

Van Cuilenborg is sinds 2009 presentator en interviewer voor de grootste tennistoernooien in Nederland, het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam en de Libema Open in Rosmalen.

Filmmaker en voice-over[bewerken]

Edward van Cuilenborg presenteert, filmt professioneel, monteert videobeelden en is voice-over onder de naam EVC Multi Media.

Voor Creators FC het nationale voetbalteam van Youtubers, maakt Edward wedstrijdvideo’s die in 2018 en 2019 steeds trending waren op Youtube. Het totaal aantal views bedraagt al meer dan 10 miljoen. Edward filmt de wedstrijden, monteert ze en geeft er commentaar bij.

Edward maakt ook al jaren video’s voor bedrijven en nationale organisaties.

Zijn video over een waterpoloteam dat zoekt naar een coach was in 2017 de best bekeken video op Youtube uit Nederland.

Familie[bewerken]

Edward van Cuilenborg is de zoon van Cees van Cuilenborg, jarenlang hoofdredacteur van Voetbal International, editorial director van zowel Voetbal International als Sport International en huidig president van ESM.