Eemnesservaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eemnesservaart
Lengte circa 2,5 km
Van Eemnes
Naar Buitenvaart
Loopt door Eemnesserpolder
De Eemnesservaart gezien vanaf de Eemnessersluis
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Eemnesservaart is een kanaal dat Eemnes verbindt - via de Buitenvaart - met de rivier de Eem in de Nederlandse provincie Utrecht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Eemnesservaart werd in 1589 gegraven.[1] Het kanaal loopt van Eemnes door de Eemnesserpolder tot aan de Eemnessersluis en gaat vandaar verder als Buitenvaart, die even ten zuiden van Eemdijk uitmondt in de Eem. Aan de noordzijde van de Eemnesservaart lag de Zuidwend, de oude Zuiderzeedijk. Toen deze dijk overbodig werd is hij afgegraven. Door de Eemnesservaart kreeg Eemnes een scheepvaartverbinding via de Eem met de vroegere Zuiderzee. Bij de aanleg van het kanaal werd een houten sluis, de Eemnessersluis, gebouwd. De vaart blijkt succesvol en in de periode 1649-1652 wordt de vaart verbreed en wordt de houten schutsluis vervangen door een stenen exemplaar.[1] Bij Eemnes eindigt het kanaal bij de Wakkerendijk.

De Eemnesservaart werd vooral gebruikt voor de vervoer van lokale agrarische producten, turf en steenkool als brandstof en bouwmaterialen en als beurtveer.[1] Halverwege de twintigste eeuw verloor het kanaal zijn functie als scheepvaartverbinding. In 1958 wordt een betonnen keerwand in de sluis aangebracht.[1] Wel bleef de vaart als afwateringskanaal gehandhaafd. In 1993 werd de sluis gerenoveerd en is er incidenteel doorvaart door schepen mogelijk. Alleen Sinterklaas mag met zijn boot over de vaart varen.[bron?]

Zie de categorie Eemnesservaart van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.