Eenvormige klaverroest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eenvormige klaverroest
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Pucciniomycetes
Orde:Pucciniales
Familie:Pucciniaceae
Geslacht:Uromyces
Soort
Uromyces trifolii
Fuckel (1870)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De eenvormige klaverroest (Uromyces trifolii) is een roestschimmel die behoort tot de familie Pucciniaceae. De waardplant van deze biotrofe parasiet is rode klaver (Trifolium pratense), aardbeiklaver (Trifolium fragiferum) en witte klaver (Trifolium repens). Hij komt voor op bladnerven en bladstelen en veroorzaakt zwellingen en misvormingen. Hij kent alleen telia.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken

Eenvormige klaverroest is alleen met het blote oog te herkennen aan de sporenafzettingen die uitsteken op het oppervlak van de waardplant. Ze groeien in groepejes en verschijnen als geelachtige tot bruine vlekken en puisten op bladoppervlakken.

Microscopische kenmerken

Zoals bij alle Puccinia-soorten groeit het mycelium van Uromyces trifolii intercellulair en vormt het zuigfilamenten die in het weefsel van de waardplant groeien. De spermogonia en aecia van de soort zijn onbekend. Hetzelfde geldt voor hun uredia. De telia van de soort die langs de bladnerven en bladstelen van de waardplantbladeren groeit, is chocoladebruin, poederachtig en onbedekt. De heldere kastanjebruine teliosporen zijn eencellig, gewoonlijk ovaal tot bolvormig, enigszins wrattig en gewoonlijk 22-27 × 17-20 micron groot. Hun steel is kleurloos.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is wijdverbreid in grote delen van de wereld. In Nederland komt eenvormige klaverroest uiterst zeldzaam voor.