Eerste Kappeleroorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kappeler Milchsuppe, van een schilderij uit 1869

De Eerste Kappeleroorlog (Duits: Erster Kappelerkrieg) was een gewapend conflict in 1529 tussen de protestantse en de katholieke kantons van het Oude Zwitserse Eedgenootschap tijdens de Reformatie. Het eindigde, zonder enige strijd gestreden, met de eerste vrede van Kappel (Erster Landfriede).

Onder leiding van Huldrych Zwingli, had het protestantse kanton en de stad Zürich een militaire alliantie gesloten met andere protestantse kantons, maar ook met de steden Konstanz en Straatsburg. De katholieke kantons hadden als reactie hierop een alliantie gevormd met Ferdinand van Oostenrijk.

Conflicten tussen de twee partijen ontstonden ook over de situatie in de gemeenschappelijke gebieden, met name Thurgau, waar de administratie halfjaarlijks veranderd tussen kantons en die dus geschakeld was tussen katholieke en protestantse regels. Verschillende bemiddelingspogingen mislukten, zoals het dispuut van Baden in 1526.

Na talloze kleine incidenten en provocaties van beide kanten, was in mei 1528 een katholieke priester geëxecuteerd in de Thurgau, en de protestantse dominee J. Keyser werd veroordeeld tot de brandstapel in Schwyz in 1529. De laatste provocatie was de installatie van een katholieke Reeve op Baden. Zürich verklaarde de oorlog op 8 juni, bezette Thurgau en de gebieden van de Abdij van Sankt Gallen en marcheerde naar Kappel aan de grens van Zug.

Door bemiddeling van de federale Tagsatzung werd een openlijke oorlog voorkomen. De overlevering wil dat het in plaats van vechten, de twee legers rustig een melksoep, bekend als de Kappeler Milchsuppe, gekookt hebben in een pot die precies geplaatst was op de kantonnale grens tussen Zürich en Zug, terwijl er voor vrede werd onderhandeld. (De katholieken op voorwaarde dat zij de melk zouden leveren en de protestanten het brood.) Het vredesakkoord (Erster Landfriede) was niet bepaald gunstig voor de katholieke partij, die moest haar alliantie moest ontbinden met het Oostenrijkse Habsburg. De spanningen waren in wezen niet opgelost en het zou opnieuw weer oplaaien in de Tweede Kappeleroorlog twee jaar later.

Zie ook[bewerken]