Eikhaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eikhaas
Eikhaas (Grifola frondosa)
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Basidiomyceten)
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Polyporales
Familie:Meripilaceae
Geslacht:Grifola
Soort
Grifola frondosa
(Dicks.) Gray (1821)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Eikhaas op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De eikhaas (Grifola frondosa) is een zwam uit de familie Meripilaceae.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Uit een centrale steel die zich veelvuldig vertakt groeien waaier- of spatelvormige deelhoedjes van vier tot tien centimeter breed. De hoedjes zijn rimpelig en crèmekleurig tot grijsbruin. De buisjes zijn wittig. De poriën zijn wittig tot crèmekleurig.

De veel grotere reuzenzwam (Meripilus giganteus) vertoont overeenkomsten met de eikhaas. De hoeden zijn echter bruiner en hebben kleinere poriën. Bovendien verkleuren de buisjes bij kneuzing.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij groeit meestal aan de voet van oude eiken (Quercus), maar zeldzamer ook op lindebomen (Tilia), kastanjes (Castanea) en beuken (Fagus) en parasiteert op hun wortels. Het veroorzaakt witrot in het hout. In de regel verschijnt de schimmel meerdere jaren achter elkaar op dezelfde plek.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied van de eikhaas spons strekt zich uit van de subtropen tot de noordelijke gematigde zone. In Noord-Amerika is het verspreidingsgebied beperkt tot het noordoosten van de Verenigde Staten en Canada; individuele waarnemingen werden ook verder naar het westen gevonden. De meest westelijke aanbetaling is in Idaho. In Japan groeit de schimmel alleen van nature in het noordoosten van het land.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

In de traditionele Chinese geneeskunde werd de eikhaas toegepast onder de naam 'keisho'. De eikhaas wordt ook gegeten; in Azië, vooral in Japan, wordt hij voor dat doel massaal gekweekt. In Europa wordt de zwam door paddenstoelenliefhebbers in het wild geoogst.

Onderzoek geneeskundige toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de zwam het immuunsysteem stimuleert is in laboratoria onderzocht of hij bij medische behandelingen ingezet zou kunnen worden.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]