Eikhaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eikhaas
Eikhaas
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Polyporales
Familie:Meripilaceae
Geslacht:Grifola
Soort
Grifola frondosa
(Dicks.) Gray (1821)
Afbeeldingen Eikhaas op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Eikhaas op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De eikhaas (Grifola frondosa) is een houtzwam uit de familie Meripilaceae.

Uiterlijk[bewerken]

Uit een centrale steel die zich veelvuldig vertakt groeien waaier- of spatelvormige deelhoedjes van vier tot tien centimeter breed. De hoedjes zijn rimpelig en crèmekleurig tot grijsbruin. De buisjes zijn wittig. De poriën zijn wittig tot crèmekleurig.

De reuzenzwam (Meripilus giganteus) is een sympatrische, sterk gelijkende schimmelsoort. De hoeden zijn echter bruiner en hebben kleinere poriën. Bovendien verkleuren de buisjes bij kneuzing.[1]

Voorkomen[bewerken]

De eikhaas groeit aan de voet van levende eiken en op stobben ervan. In Nederland komt de soort sporadisch voor in zomer en herfst.

Gebruik[bewerken]

In de traditionele Chinese geneeskunde werd de eikhaas toegepast onder de naam 'keisho'. Omdat deze zwam het immuunsysteem stimuleert wordt thans onderzocht of hij bij de behandeling van aids en kanker gebruikt kan worden. Mogelijk zijn er ook toepassingsmogelijkheden bij hoge bloeddruk, diabetes mellitus en een te hoog cholesterolgehalte. In november 2006 is een nieuw eiwit ontdekt (GFAHP) dat gemaakt wordt door de eikhaas, wat het Herpes Simplex Virus (HSV) remt. Dit eiwit kan helpen bij de genezing van herpes.

De eikzwam wordt ook gegeten en wordt in Azië, vooral in Japan, massaal gekweekt.

Externe link[bewerken]