ejabberd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ejabberd
Ejabberd.png
Ontwikkelaar ProcessOne
Recentste versie 17.08 
(14 augustus 2017)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in Erlang
Categorie XMPP-server
Licentie GPL
Website Home
Community
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Ejabberd is een vrije (GPL) gedistribueerde fouttolerante XMPP-server en is hoofdzakelijk geschreven in Erlang. Het draait onder Microsoft Windows en verscheidene Unix varianten zoals GNU/Linux, FreeBSD en NetBSD.

Alexey Shchepin begon het project in 2002 en is nog steeds de onderhouder. Hij zegt dat de naam « ejabberd » afkomstig is van « Erlang Jabber Daemon ». Ejabberd wordt geschreven met enkel kleine letters zoals in de unix-wereld gebruikelijk is. Het doel van ejabberd is om een stabiele XMPP-server te maken met veel mogelijkheden.

Mogelijkheden[bewerken]

Naast clustering heeft ejabberd nog verscheidene andere mogelijkheden zoals een webinterface voor beheerders, gedeelde rosters maken met contactpersonen, ondersteuning voor PostgreSQL, MySQL en ODBC, ondersteuning voor virtuele domeinen, volledig XMPP-complaint (beweerd), een vertaalde interface (waaronder Nederlands), authenticatie via LDAP, aanmelden via SSL/TLS, SASL en STARTTLS etc. Verder zijn er ook modules. De meeste zorgen voor eenvoudige zaken zoals het opslaan van offline berichten maar er zijn er ook die geavanceerdere functies mogelijk maken: een IRC-transport waarmee je kan verbinden op IRC-kanalen, een "Multi-User Chat"-module voor chatruimtes, een module voor HTTP Polling zodat via HTTP verbonden kan worden, een gebruikersdatabasemodule die vCards gebruikt (deze vCards opslaan in LDAP of ODBC is met andere modules mogelijk), een module voor Publish-Subscribe en een module voor statistieken via XMPP.

Versiegeschiedenis[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]