Elvis (2022)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elvis
Het logo van Elvis op première in Sydney, Australië.
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Alternatieve titel(s) Baz Luhrmann’s Elvis
Regie Baz Luhrmann
Producent Baz Luhrmann
Gail Berman
Catherine Martin
Patrick McCormick
Schuyler Weiss
Scenario Baz Luhrmann
Sam Bromell
Craig Pearce
Jeremy Doner
Verhaal Baz Luhrmann
Jeremy Doner
Hoofdrollen Austin Butler
Tom Hanks
Muziek Elliott Wheeler
Montage Matt Villa
Cinematografie Mandy Walker
Productiebedrijf Bazmark Films
The Jackal Group
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 25 mei 2022 (Cannes)
Vlag van België 22 juni 2022
Vlag van Nederland 23 juni 2022
Genre Biografie / Drama / Muziek
Speelduur 159 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Australië Australië
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 85 miljoen
Opbrengst US$ 286 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Elvis is een Australisch-Amerikaanse biografische muzikale dramafilm uit 2022, geregisseerd door Baz Luhrmann, die samen met Sam Bromell, Craig Pearce en Jeremy Doner het scenario schreef naar een verhaal van Luhrmann en Doner. De hoofdrollen worden vertolkt door Austin Butler en Tom Hanks als zanger Elvis Presley en zijn manager Colonel Tom Parker.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In 1997 ligt de voormalige manager van Elvis Presley, kolonel Tom Parker, op zijn sterfbed na een beroerte. Met een gokverslaving die hem berooid heeft achtergelaten, kijkt hij terug op hoe hij de toekomstige King of Rock and Roll voor het eerst ontmoette.

Voornamelijk opgevoed door zijn liefhebbende moeder Gladys, bracht Presley zijn jeugd door in de armste delen van Mississippi. Hij vindt een uitweg in de stripboekavonturen van Captain Marvel Jr. en vooral in zang. Maar als hij eenmaal met zijn ouders naar Memphis verhuist, wordt hij door zijn leeftijdsgenoten belachelijk gemaakt vanwege zijn fascinatie voor de Afro-Amerikaanse muziek van Memphis's Beale Street.

Op dit moment is Parker een carnavals-"huckster" die in zichzelf een moderne P.T. Barnum ziet. Hoewel Parker samenwerkt met countryzanger Hank Snow, realiseert Parker zich onmiddellijk het crossover-potentieel van Presley wanneer hij de blanke artiest 'zwart klinkt' op de baanbrekende single 'That's All Right'. Die avond ziet hij Presley bij een optreden van "Louisiana Hayride" en vindt hem een getalenteerde muzikant met een sterke sexappeal.

Parker haalt Presley over om hem de exclusieve controle over zijn carrière te laten nemen, en begint aan een razendsnelle klim waardoor de familie Presley uit de armoede wordt getild. Het regionale publiek is verdeeld in hun kijk op de zanger. Segregationistische Democraat Senator James Eastland uit Zuid-Mississippi spreekt het idee uit dat Presleys muziek blanke kinderen zal bederven en raciale vijandigheid zal aanwakkeren. Eastland roept Parker op voor een informele hoorzitting, waarin hij Parker ondervraagt over zijn mysterieuze verleden.

Na Presleys geladen danspasjes tijdens een concert krijgt de zanger te maken met mogelijke juridische problemen. Parker haalt de regering over om Presley in plaats daarvan op te roepen voor het Amerikaanse leger om juridische verwikkelingen te voorkomen. Tijdens zijn militaire dienst in West-Duitsland is Presley erg onder de indruk van de door alcoholisme veroorzaakte dood van zijn moeder, en hij herstelt pas als hij Priscilla Beaulieu ontmoet. Na zijn ontslag hervat hij zijn filmcarrière en jaren later trouwt hij met Priscilla.

Terwijl de populaire cultuur van de jaren zestig aan hem voorbijgaat, is Presley diepbedroefd door de moorden op Martin Luther King Jr. en Robert F. Kennedy. Hoewel hij politiek uitgesprokener wil worden in zijn muziek, staat Parker hem alleen toe frivole feelgoodnummers uit te brengen. Presley besluit uiteindelijk om zijn imago te vernieuwen met de hulp van een externe groep adviseurs, waarbij hij een door het bedrijf gesponsorde speciale kersttelevisie-opname ombuigt naar een heropleving van zijn carrière op basis van een terugkeer naar oudere liedjes en een directe erkenning van Presleys gebruik van seksualiteit tijdens optredens via de garderobekeuze van een volledig zwart lederen performance-outfit. De film toont de uitvoeringskeuzes in de special, inclusief het slotnummer, "If I Can Dream", zoals gepresenteerd en gezien als daden van politiek commentaar. Zakelijke sponsors zijn woedend en dreigen met rechtszaken, terwijl Parker walgt en denkt dat Presley 'gehersenspoeld is door hippies'. Toch is de show een enorme hit.

Na de special treedt Presley op in de grootste showroom in Las Vegas, het International Hotel, en hervat dan concerttours. Parkers controle over Presleys leven wordt nog sterker als hij Presleys verzoek om een wereldtournee weigert, ondanks dat hij hem aanvankelijk had beloofd en hem misleidt om een contract te tekenen voor een langdurig casinoverblijf in Las Vegas. Presley ontdekt dat Parker niet naar het buitenland kan reizen omdat hij een staatloze illegale immigrant is; nadat hij zijn oorspronkelijke Nederlandse staatsburgerschap had ingeleverd, zou hij na zijn vertrek niet meer naar Amerika kunnen terugkeren. Wanneer hij probeert Parker te ontslaan, reageert de manager door hem voor een enorme som geld aan te klagen. Ze maken ruzie en Parker overtuigt Presley ervan dat de twee elkaar nodig hebben. Ze zien elkaar daarna zelden, hoewel Parker zijn rol als manager voortzet.

Presleys gedragsproblemen en zijn drugsverslaving overvallen hem, en een moedeloze Priscilla scheidt in 1973 van hem en neemt hun dochter Lisa Marie mee. Presley zet een rigoureus programma van shows voort waardoor hij steeds meer uitgeput raakt. Kort voor zijn dood in 1977 spreekt Presley zijn grootste angst uit aan Priscilla: niemand zal zich hem herinneren als hij er niet meer is.

Bij een van zijn laatste shows zingt Presley, nu opgeblazen en bleek, "Unchained Melody" en eindigt het optreden met een daverend applaus. Terwijl hij zijn herinnering beëindigt, sterft kolonel Tom Parker, verarmd en alleen, terwijl Elvis Presley wereldwijd geliefd is en de bestverkopende soloartiest in de geschiedenis is.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Austin Butler Elvis Presley
Chaydon Jay jonge Elvis Presley
Tom Hanks Colonel Tom Parker, de manager van Elvis
Helen Thomson Gladys Presley (geboren Smith), Elvis' moeder
Richard Roxburgh Vernon Presley, de vader van Elvis
Olivia DeJonge Priscilla Presley (geboren Wagner), de vrouw van Elvis
Luke Bracey Jerry Schilling
Natasha Bassett Dixie Locke
David Wenham Hank Snow
Kelvin Harrison jr. B.B. King
Xavier Samuel Scotty Moore
Kodi Smit-McPhee Jimmie Rodgers Snow
Dacre Montgomery Steve Binder
Leon Ford Tom Diskin, een woordvoerder van Colonel Tom Parker
Kate Mulvany Marion Keisker
Josh McConville Sam Phillips
Patrick Shearer Dewey Phillips
Adam Dunn Bill Black
Yola Quartey Sister Rosetta Tharpe
Alton Mason Little Richard
Gary Clark jr. Arthur Crudup
Shonka Dukureh Willie Mae "Big Mama" Thornton
Christopher Sommers Horace Logan
Nicholas Bell senator Jim Eastland (D, Mississippi)
Asabi Goodman Graceland hulp in de huishouding Alberta Holman
Lachlan Engeler fotograaf Alfred Wertheimer
Anthony LaPaglia Bernard Lansky

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De film kreeg voor het eerst media-aandacht in april 2014 toen Baz Luhrmann onderhandelingen begon om de film te regisseren en Kelly Marcel begon met het schrijven van het scenario.[2]

In maart 2019 werd Tom Hanks gecast voor de rol van Colonel Tom Parker. Luhrmann nam uiteindelijk het scenario over, samen met Craig Pearce en Sam Bromell.[3] In juli van hetzelfde jaar deden Ansel Elgort, Miles Teller, Aaron Taylor-Johnson, Harry Styles en Austin Butler auditie voor de hoofdrol, waarbij de laatste werd gekozen.[4] In oktober 2019 werd Olivia DeJonge gecast als Priscilla Presley, die meewerkt aan de productie van de biopic.[5]

De opnames begonnen eind januari 2020 in Australië.[6] De opnames werden op 12 maart 2020 stopgezet toen Hanks en zijn vrouw Rita Wilson positief testten op SARS-CoV-2 tijdens de COVID-19-pandemie.[7] De opnames zijn in september 2020 hervat.[8]

Release[bewerken | brontekst bewerken]

De film ging in première op 25 mei 2022 op het Filmfestival van Cannes. Elvis werd in de Verenigde Staten uitgebracht op 24 juni 2022.[9]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd over het algemeen positief ontvangen door critici. Op Rotten Tomatoes heeft Elvis een waarde van 77% en een gemiddelde score van 6,80/10, gebaseerd op 44 recensies.[10] Op Metacritic heeft de film een gemiddelde score van 62/100, gebaseerd op 19 recensies.[11]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste:

Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
2023 Golden Globes Beste film – drama Genomineerd
Beste regisseur Baz Luhrmann Genomineerd
Beste acteur in een film – drama Austin Butler Gewonnen
Critics' Choice Awards Beste film Genomineerd
Beste mannelijke hoofdrol Austin Butler Genomineerd
Beste regisseur Baz Luhrmann Genomineerd
Beste productieontwerp Catherine Martin, Karen Murphy & Bev Dunn Genomineerd
Beste montage Matt Villa & Jonathan Redmond Genomineerd
Beste kostuumontwerp Catherine Martin Genomineerd
Beste grime en haarstijl Gewonnen
Grammy Awards Best Compilation Soundtrack for Visual Media Genomineerd
British Academy Film Awards Beste film Genomineerd
Beste mannelijke hoofdrol Austin Butler Gewonnen
Beste casting Nikki Barrett & Denise Chamian Gewonnen
Beste cinematografie Mandy Walker Genomineerd
Beste montage Jonathan Redmond & Matt Villa Genomineerd
Beste productieontwerp Catherine Martin, Karen Murphy & Bev Dunn Genomineerd
Beste kostuumontwerp Catherine Martin Gewonnen
Beste grime en haar Jason Baird, Mark Coulier, Louise Coulston & Shane Thomas Gewonnen
Beste geluid Michael Keller, David Lee, Andy Nelson & Wayne Pashley Genomineerd
Satellite Awards Beste komische of muzikale film Genomineerd
Beste regisseur Baz Luhrmann Genomineerd
Beste acteur in een komische of muzikale film Austin Butler Gewonnen
Beste montage Jonathan Redmond & Matt Villa Genomineerd
Beste cinematografie Mandy Walker Genomineerd
Beste filmsong Doja Cat voor "Vegas" Genomineerd
Beste kostuums Catherine Martin Genomineerd
Beste productieontwerp Catherine Martin & Karen Murphy Genomineerd
Beste geluid David Lee, Wayne Pashley, Andy Nelson & Michael Keller Genomineerd
Academy Awards (Oscars) Beste film Genomineerd
Beste mannelijke hoofdrol Austin Butler Genomineerd
Beste camerawerk Mandy Walker Genomineerd
Beste montage Matt Villa & Jonathan Redmond Genomineerd
Beste productieontwerp Catherine Martin, Karen Murphy & Bev Dunn Genomineerd
Beste geluid David Lee, Wayne Pashley, Andy Nelson & Michael Keller Genomineerd
Beste kostuumontwerp Catherine Martin Genomineerd
Beste grime en haarstijl Mark Coulier, Jason Baird & Aldo Signoretti Genomineerd

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]