Emile van Dievoet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Emiel van Dievoet
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Sint-Katherina-Lombeek, 10 juni 1886
Overleden Leuven, 24 juni 1967
Land Vlag van België België
Minister van Justitie
Aangetreden 21 januari 1939
Einde termijn 22 februari 1939
Regering Spaak I
Voorganger Joseph Pholien
Opvolger August De Schryver
Minister van Landbouw
Aangetreden 15 juni 1931
Einde termijn 22 oktober 1932
Regering Renkin
Voorganger Henri Baels
Opvolger Charles de Broqueville
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek
Huis van Dievoet
Emile van Dievoet
Wapenspreuk Houd voet bij stuk
Verheffing 1967 (baron)
Fons honorum Boudewijn I van België
Stamvader Emile van Dievoet
Familiehoofd jonkheer Mark van Dievoet, notaris
Hoofdtak van Dievoet

Judocus Emilius (Emiel) baron van Dievoet (Sint-Katherina-Lombeek, 10 juni 1886 - Leuven, 24 juni 1967) was een Belgisch minister voor de Katholieke Partij en Vlaamsgezind rechtsgeleerde.

Afkomst[bewerken]

Van Dievoet was de zoon van Antoon Van Dievoet, "smid en herbergier" in Sint-Katherina-Lombeek, stammend uit een landbouwersfamilie in Ternat. De naam van Van Dievoet werd vroeger ook geschreven als Van Divoet, Vandivoet of Vandivort. (Deze naam heeft dezelfde etymologie als het gehucht Dievoort.)

Loopbaan[bewerken]

Hij studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven en promoveerde tot doctor in de rechten en licentiaat in de politieke en sociale wetenschappen. Hij werd advocaat en hoogleraar aan diezelfde universiteit (1920-1954), waar hij een van de eersten was die in het Nederlands doceerde.

Hij was volksvertegenwoordiger in het arrondissement Brussel voor de Katholieke Partij tussen 1919 en 1936. Van Dievoet was minister van Landbouw (1931-1932) en van Justitie (1939). Hij was ook actief in de Boerenbond en voorzitter van de ABB (1941-1963). Hij was verder Koninklijk Commissaris voor het Verzekeringswezen (1937).

Van Dievoet speelde als jurist een grote rol in de vernederlandsing van het juridische leven in België. Daarvoor richtte de Belgische regering in 1923 de Commissie, belast met de voorbereiding van de Nederlandse tekst van de Grondwet, de Wetboeken en de voornaamste wetten en besluiten op. Deze commissie begon aan het titanenwerk van de vertaling van alle grote wetboeken. Het werk kwam in het begin vrij traag op gang en werd door de Tweede Wereldoorlog tijdelijk onmogelijk gemaakt. Van Dievoet was voorzitter van deze commissie van 1954 tot 1967.

Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de balie van Leuven en was voorzitter van de Bond der Vlaamse Rechtsgeleerden tussen 1935 en 1964. Hij blies nieuw leven in het juridische leven, zoals J. Marijnen zei in zijn artikel "Nieuwe tendenties in het Vlaamsche Rechtsleven", gepubliceerd in Het Vlaamsche Land op 1 juli 1943.

Eerbetoon[bewerken]

Van Dievoet was doctor honoris causa aan de universiteiten van Utrecht en Nijmegen.

Hij werd bij KB van 17 maart 1967 in de erfelijke adelstand verheven, maar door zijn overlijden drie maanden later was er geen gelegenheid meer om de adelbrief te lichten die de verheffing uitvoerbaar zou maken. Daarom werd op 30 april 1968 door de koning een besluit ondertekend waarbij aan zijn weduwe, Eugénie Bulens, adelsgunst verleend werd, evenals aan hun kinderen, terwijl aan Emile Van Dievoet postuum de titel van baron werd verleend. De wapenspreuk die door de familie werd gekozen luidt: Houd voet bij stuk.

Wapen[bewerken]

Wapen van baron Emile van Dievoet.

"Van zilver, met een gerechtigheidshand van keel, het veld gekapt van hetzelfde, met tweeankerkruisen van het eerste. Het schild overtopt met een helm van zilver, gekroond, getralied,gehalsband en omboord van goud, gevoerd en gehecht van keel, met dekkleden van zilver en van keel.Helmteken: een kruis van het schild. Wapenspreuk: 'Houd voet bij stuk' van zilver, op een losse band van keel. Bovendien, voor de titularis het schild getopt met een baronnenkroon, en gehouden door twee leeuwen van goud, gewapend en getongd van keel"[1].

Familie[bewerken]

Emiel Van Dievoet is de vader van Guido van Dievoet, hoogleraar aan de K.U.Leuven en rechtshistoricus, van Walter van Dievoet, ingenieur en specialist in de geschiedenis van de goudsmeedkunst, van Frans van Dievoet, ingenieur en van Paul van Dievoet, notaris.

Filmografie[bewerken]

Valérie Baeyens, achterkleindochter van baron Emile van Dievoet en kleindochter van Guido Van Dievoet, heeft een film onder de titel Contraire gedraaid over het contrast en het standenverschil tussen haar adellijk en politiek en universitair vooraanstaand geworden familie van Dievoet van moeders zijde en haar vaderlijke familie van middenstanders: Contraire is een korte documentaire betreffende twee families met verschillende sociale achtergronden. Terwijl de volwassenen het moeilijk hebben met elkaar, houden de vier kinderen de families bijeen. Contraire is het persoonlijk verhaal van Valérie Baeyens. Haar moeders' familie is tot de adel opgeklommen terwijl haar vader een typische middenstander is. Ze ondervroeg haar ouders en grootouders over de problemen die ze met elkaar hadden.

Publicaties[bewerken]

 • Bibliografie Emiel van Dievoet, in: Vlaams Rechtsgenootschap, Jaarboek XIII (1967), blz. 51-61.

Literatuur[bewerken]

 • Oscar COOMANS DE BRACHENE, Etat présent de la Noblesse du Royaume de Belgique, 1987.
 • Humbert DE MARNIX DE SAINTE ALDEGONDE, Etat présent de la Noblesse Belge, Brussel, 2005. In deze editie geeft de auteur als voorouders van deze familie de oude Brusselse familie van Dievoet, Vandive op zijn Frans, die nog altijd bestaat en waarvan de genealogie is gepubliceerd in Le Parchemin, nr. 245, september-oktober 1986. De familie van baron van Dievoet is echter een landbouwersfamilie uit Vlaams-Brabant, afkomstig van Ternat (Brabant), zonder verwantschap met de Brusselse patriciërsfamilie.[2]. De État Présent heeft de fout verbeterd in zijn corrigenda van 2008, tweede deel, p. 441.
 • Intermédiaire des généalogistes, Oorsprongen, 1977, 232. (familie van baron van Dievoet, afkomstig van Ternat)
 • J. MARIJNEN, Nieuwe tendenties in het Vlaamsche Rechtsleven, in, Het Vlaamsche Land, 1 juli 1943.
 • F. COLLIN, Leuvense figuren. Prof. E. Van Dievoet, in Onze Alma mater, II, 1948, nr. 3.
 • P. VAN MOLLE, Het Belgisch Parlement 1894-1972, Antwerpen, 1972 (met bibliografie).
 • Encyclopedie van het Vlaamse Beweging, I, Tielt-Utrecht, 1973, 421-422 (met bibliografie).
 • Winkler Prins Encyclopedie van Vlaanderen, II, Brussel, 1973, pp. 304–305 (over Emiel en Guido van Dievoet).
 • De Grote Oosthoek, Encyclopedie en Woordenboek, 7de editie, VI, 's-Gravenhage, 1977, 86.
 • Georges VAN HECKE, Notes pour servir à l'histoire du barreau de Cassation, Brussel, 1979, p. 42.
 • Herman VAN GOETHEM, Emiel van Dievoet, in: Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging, Tielt, 1998.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Hendrik Baels
Minister van Landbouw
1931-1932
Opvolger:
Charles de Broqueville
Voorganger:
Joseph Pholien
Minister van Justitie
1939
Opvolger:
August De Schryver