Emily de Jongh-Elhage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emily de Jongh-Elhage
Curaminister.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Emily Saïdy de Jongh-Elhage
Geboren 7 december 1946
Partij Partido Antiá Restrukturá
Politieke functies
Minister-president 2006-2010
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Emily Saïdy de Jongh-Elhage (7 december 1946) was de minister-president van de Nederlandse Antillen, van 26 maart 2006 tot 10 oktober 2010. Ze is tevens sinds 2005 de voorvrouw van de politieke partij Partido Antiá Restrukturá (Partij voor een Herstruktureerde Antillen). De Jongh-Elhage is van Libanese afkomst en is lid van de Rooms-Katholieke kerk.

De Jong-Elhage was oorspronkelijk leraar, en vanaf 1982 beheerder van onroerend goed. Als lid van de christendemocratische PAR werd ze gekozen in de Eilandraad van Curaçao. Ze maakte deel uit van het Bestuurscollege van het eiland als gedelegeerde voor Openbare Werken en Volkshuisvesting. In 1998 trad ze toe tot het Antilliaanse kabinet van Etienne Ys als minister van onderwijs.

Haar partij behaalde begin 2006 vrij onverwacht de overwinning bij de Antilliaanse Statenverkiezingen. De toenmalige Nederlandse minister voor Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold noemde haar in het Radio 1 Journaal 'een heel bindend figuur' voor de Antilliaanse gemeenschap, met een breed draagvlak."

De Jongh-Elhage is de geschiedenis ingegaan als de laatste premier van de Nederlandse Antillen. Op 15 december 2008 werd een intentieverklaring ondertekend door alle eilanden en de Nederlandse regering, om het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden te wijzigen.

De Nederlandse Antillen werden op 10 oktober 2010 als land ontbonden, met twee nieuwe landen (Curaçao en Sint Maarten) die deel uitmaken van het Koninkrijk.

Tegen de zin van De Jong-Elhage werden op 24 januari 2010 nog verkiezingen gehouden voor de Antilliaanse Staten. De PAR behaalde daarbij 6 zetels. Parlementsvoorzitter Pedro Atacho vormde een nieuw kabinet van 6 partijen, weer onder leiding van De Jong-Elhage.

Voorganger:
Etienne Ys
Minister-president van de Nederlandse Antillen
2006-2010
Opvolger:
Gerrit Schotte
(Minister-president van Curaçao)