Emin Özkara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Emin Özkara
Emin Özkara
Geboren Emirdag, 11 april 1974
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Franse Gemeenschap Franse Gemeenschap
Land Vlag van Turkije Turkije
Vlag van België België
Functie Politicus
Partij PS
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Emin Özkara (Emirdag (Turkije), 11 april 1974) is een Belgisch politicus. Tot begin 2020 was hij lid van de PS.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Özkara is van Turkse afkomst en werd beroepshalve technisch adviseur.

Hij werd politiek actief bij de PS en werd voor deze partij in 2000 verkozen tot gemeenteraadslid van Schaarbeek. Tevens is hij sinds 2004 lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, waar hij van 2004 tot 2009 secretaris en van 2014 tot 2019 ondervoorzitter was.

In april 2019 nam hij afstand van het standpunt van zijn partij over een wetsvoorstel rond de regels van transparantie dat voorlag in het Brussels Parlement, dat hij in tegenstelling tot zijn partij niet ver genoeg vond gaan. Nadat er in zijn bureau in het parlement werd ingebroken en vandalisme werd gepleegd, beschuldigde hij zijn fractiegenoten van intimidatie en viel de gerechtelijke politie het kantoor van Özkara binnen om vingerafdrukken te nemen.[1] Hierdoor leek er een breuk met zijn partij aan te komen. De PS wilde hem van de kieslijst voor de Brusselse gewestverkiezingen van 26 mei 2019 schrappen, maar dat was niet meer mogelijk omdat de kieslijsten al waren afgesloten. Niettemin werd hij bij deze verkiezingen herkozen met 4.385 stemmen.

Korte tijd later diende het Brusselse PS-kopstuk Caroline Désir klacht tegen hem in bij de tuchtcommissie van de PS. Op 18 januari 2020 kondigde Özkara in een Facebookpost aan dat hij de partij verliet en zowel in het Brussels Parlement als de Schaarbeekse gemeenteraad als onafhankelijke ging zetelen.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]