Emirdağ (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emirdağ
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Emirdağ (stad)
Emirdağ (stad)
Situering
Regio Egeïsche Zee-regio
Provincie Afyonkarahisar
District Emirdağ
Coördinaten 39° 1′ NB, 31° 9′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 20.000
Hoogte 1000 m
Portaal  Portaalicoon   Turkije
Straat in Emirdağ

Emirdağ is een stadje in de provincie Afyonkarahisar in Turkije. In 1997 telde het 21.127 inwoners. Emirdağ is centraal gelegen ten zuiden van de berg Emirdağ, ongeveer 1000 m boven de zeespiegel. Voor 1867 stond het bekend onder de naam Cirgin[bron?] en tot 1932[bron?] als Aziziye.

In Emirdağ is veel landbouw, veeteelt en handnijverheid te vinden, maar de laatste jaren is ook de industriesector in opmars. Enkele omliggende dorpen zijn Güveççi, Aşağıpiribeyli, Caykisla, Demircili, Türkmen en Alikel.

Emirdağ en Europa[bewerken]

Emirdağ is bekend om zijn vele migranten die naar West-Europa emigreerden, voornamelijk naar België en Nederland. De meeste mensen uit Emirdağ zijn in België vertegenwoordigd in Gent, de Brusselse gemeente Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node.

Veel Turkse migranten die in België en Nederland wonen, komen oorspronkelijk uit Emirdağ en de omringende dorpen, met inbegrip van Karacalar, waar er een sterke minderheid van alevieten is. Velen trokken oorspronkelijk naar West-Europa om daar in de jaren vijftig als mijnwerker te gaan werken, maar tegenwoordig exploiteren zij veelal restaurants en koffiehuizen. De migratie helpt te verklaren waardoor de bevolkingstoename in Emirdağ in recente decennia geringer was dan in de meeste steden in Anatolië (de bevolking van de stad was in 1960 10.069).

Emirdağ is een typische Turkse provincieplaats en nog vrij conservatief. Er zijn veel restaurants en internetcafés, en een opleidingskamp van het leger draagt in de winter bij aan de economie van de stad. De lokale keuken omvat arabaşı, een soep met deegbollen. Dit warme gerecht wordt in de regio wel gegeten als wintermaaltijd.

Geschiedenis[bewerken]

Emirdağ was ooit een van de vier belangrijkste Byzantijnse steden in Anatolië en de thuisbasis van de dynastie van Michaël II, Theophilos en Michaël III, maar werd volledig verwoest in 838-845 door de Abbasidische kalief Al-Mu'tasim, waarbij de bewoners werden afgeslacht.

Vanaf 1068 vestigden er zich Turkmenen, vooral na de slag bij Bolvadin tussen de Byzantijnen en Seltsjoeken. Een nieuwe instroom van Turkmenen volgde later. Tot de stichting van de Republiek Turkije heette de stad Aziziye ter ere van sultan Abdülaziz.

Geboren in Emirdağ[bewerken]