Emma van Normandië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Emma van Normandië
985-1052
EmmaNormanská.jpg
Koningin-gemaal van Denemarken
Periode 1017-1035
Voorganger Świętosława (Gunhilda)
Opvolger Gunhild Svendsdatter
Engelse koningin-moeder
Periode 1189-1204
Opvolger Eleonora van Aquitanië
Vader Richard I van Normandië
Moeder Gunnora van Normandië

Emma van Normandië (?, 985 - Winchester, 6 maart 1052) was een koningin van Engeland.

Levensloop[bewerken]

Emma, ook bekend onder haar Normandische naam Elfvige was een dochter van Richard I van Normandië en van Gunnora van Normandië en een zus van Richard II van Normandië. Nadat in 1000 een Engelse invasie van Normandië mislukt was, werd Emma uitgehuwelijkt aan koning Ethelred II van Engeland. In 1013 moest zij met haar gezin naar Normandië vluchten om veilig te zijn tegen de binnenvallende Vikingen. Na de dood van Sven Gaffelbaard keerden zij terug naar Engeland.

Na de dood van Ethelred in 1016 trouwde zij in 1017 met de nieuwe koning van Engeland en Noorwegen, Canut of Knoet de Grote. Zij werd de moeder van:

Toen ook Knoet stierf, ontbrandde de strijd tussen de erfgenamen, die van het eerste huwelijk van Ethelred en die van het eerste en van het tweede bed van Emma. Zij begunstigde de afstammelingen van Knoet boven die van Ethelred II. Maar in 1037 werd Harald, uit het eerste huwelijk van Ethelred, koning en zij moest het eiland verlaten.

Ze kwam in Brugge terecht, waar de graaf haar een luxueuze residentie ter beschikking stelde. Ze kreeg bezoek van haar zoon Hardeknoet, koning van Denemarken en bij die gelegenheid bestelde ze bij een monnik van de Sint-Bertinusabdij van Saint-Omer een lofdicht aan haar adres onder de titel Encomium Emmae reginae, dat bedoeld was als propagandatekst voor de aanvaarding van Knoet op de Engelse troon.

Emma van Normandië ontvangt de Encomium Emmae. Op de achtergrond staan haar zoons Eduard de Belijder en Hardeknoet. 11e-eeuwse afbeelding

Ze keerde later naar Engeland terug, hoewel ze in onmin leefde met haar zoon en nieuwe koning Edward de Belijder. Ze bracht haar laatste levensjaren teruggetrokken door in Winchester.

Voorouders[bewerken]

Voorouders van Emma van Normandië
Overgrootouders Rollo (860–932)

Poppa van Bayeux (870-na 919)
? (–)

? (-)
? (–)

? (-)
? (–)

? (-)
Grootouders Willem I van Normandië (907–942)

Sprota (-)
? (–)

? (-)
Ouders Richard I van Normandië (933–996)

Gunnora (950-1031)
Emma van Normandië (985–1052)

Externe links[bewerken]