Emmerhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Emmerhout
Wijk van Emmen
Emmen-emmerhout.png
Kerngegevens
Gemeente Emmen
Plaats Emmen
Coördinaten 52°47'35"NB, 6°56'20"OL
Oppervlakte 208 ha.  
Inwoners (2017) 7.350[1]
Overig
Postcode(s) 7823
Foto's
Wijknaam met kunstwerk langs de Houtweg
Wijknaam met kunstwerk langs de Houtweg
Betonnen rechthoekig bankje, de vorm die telkens terugkeert in de architectuur van de wijk
De natuurlijke hoogteverschillen zijn nog zichtbaar
Een bosrijke en groene woonomgeving
Fonteintjes

Emmerhout (Drents: Emmerholt) is een wijk in de plaats Emmen (Nederlandse provincie Drenthe), die werd gebouwd in de tweede helft van de jaren 60 en in de eerste helft van de jaren 70 van de twintigste eeuw. De wijk bevindt zich langs de rand van het bosgebied Emmerdennen. Daar bevindt zich ook het Zandmeertje in het bos.

Geschiedenis[bewerken]

Op de plaats van de huidige woonwijk zijn nederzettingssporen gevonden uit verschillende perioden: het neolithicum (trechterbekercultuur, touwbekercultuur), de bronstijd en de ijzertijd. Emmerhout trok tijdens de bouw (inter)nationaal veel aandacht en wordt nu nog tot stedenbouwkundig erfgoed gerekend.[2] Bij de totstandkoming van de wijk speelde de architect Arno Nicolaï een belangrijke rol.

De wijk[bewerken]

De wijk is gebouwd op een plaats waar van nature veel kleine heuvels voorkomen. De hoogteverschillen zijn nog zichtbaar in de wijk. Zo staat De Eekharst bijvoorbeeld op een heuvel en wordt het hoogteverschil tussen de twee pleinen opgevangen met een speelwand. Emmerhout is ruim opgezet en heeft veel groen. Het is opgezet naar Fins model, waar wonen tussen het groen destijds gangbaar was. Emmerhout was samen met Angelslo de eerste wijk met gescheiden verkeersstromen: auto's en fietsen hebben hun eigen weg. De wijk kent dan ook veel fietspaden die geheel gescheiden zijn van de autoweg. De fietspaden lopen regelmatig door stukken bos. In de wijk zijn veel zwerfkeien te vinden. Deze kwamen tevoorschijn uit de grond toen de wijk werd gebouwd en zijn vervolgens op een natuurlijke wijze erin verwerkt. Op sommige plekken staan grote zwerfkeien opgesteld als speelgelegenheid voor kinderen. Op het bovenplein van De Eekharst staat ook een grote zwerfkei. Op sommige plaatsen zijn kleine zwerfkeien gebruikt als bestrating. Achter de huizen op het eerste erf van Laan van de Eekharst bevindt zich een kleine trap die is gevormd van zwerfkeien.

De meeste huizen hebben platte daken en zijn oorspronkelijk gebouwd voor fabrieksarbeiders. Emmerhout was één van de eerste Nederlandse wijken met woonerven. Ieder woonerf heeft een andere kleur huisnummerbordjes: wit, rood, geel, blauw. In de opzet van de wijk zijn vier waterspeelplaatsen opgenomen die door de bewoners worden onderhouden en beheerd. Deze waterspeelplaatsen zijn in 2008 gerenoveerd.

De architectuur van de wijk Emmerhout kenmerkt zich door strakke geometrische vormen, waarbij vooral de rechthoek regelmatig terugkeert. Dit is terug te zien in de vormgeving van de huizen: de huizenblokken met platte daken, brede dakplaat en de betonnen plaat onder de ramen van de bovenverdieping. De Apolloflats hebben een rechthoekig raampje in de balustrade van het balkon. De speelwand van De Eekharst bestaat uit rechthoekige vlakken. In de wijk staan eenvoudige rechthoekige betonnen bankjes. De metalen lichtunits op de muren van de sporthal naast De Eekharst hebben dezelfde vorm als de bankjes. Ook op de plattegrond van de wijk is de rechthoekige vorm terug te zien. De kleuren rood, wit en blauw keren regelmatig terug. In het winkelcentrum en ook op het monument bij de ingang van de wijk zijn dit de basiskleuren.

Het Winkelcentrum Emmerhout vormt het middelpunt van de wijk. Het gebied rond het winkelcentrum wordt gekenmerkt door veel hoogbouw, met onder andere de Woontoren Emmerhout. Deze toren was, met een hoogte van 55 meter, bij oplevering de hoogste woontoren van Noord-Nederland. Het oorspronkelijke winkelcentrum lag onder het maaiveld. De Houtweg liep hier middels een viaduct over het winkelcentrum heen. In 2010 is gestart met de sloop van het oude winkelcentrum. In november 2012 werd het nieuwe winkelcentrum in gebruik genomen met de opening van een paar supermarkten en andere winkels. Na de opening werd het genomineerd voor de NRW Jaarprijs 2013, de prijs voor het beste winkelcentrum van Nederland.[3]

De Houtweg verbindt de verschillende straten, lanen, met elkaar. Zo is er een Laan van de Bork, Laan van het Kwekebos, Laan van de Eekharst, een Laan van de Marel, een Laan van de Iemenhees en een Laan van het Kinholt. Deze lanen zijn vernoemd naar Drentse bossen.

Voorzieningen[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]