Enggano (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 23 feb 2020 om 15:48. (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, spelling, replaced: plaats vond → plaatsvond, SumatraSumatra (hoofdbetekenis) (2) met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Pulau Enggano
Het eiland Enggano
Plaats in Indonesië Vlag van Indonesië
Enggano (Indonesië)
Enggano
Pulau Enggano
Situering
Eiland Sumatra
Provincie Bengkulu
Tijdzone +7
Coördinaten 5° 24′ ZB, 102° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 402,6 km²
Inwoners
(2010)
2691
Hoofdplaats Apoho
Overig
Taal Indonesisch
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

Het eiland Enggano ligt ongeveer 100 km ten zuidwesten van het Indonesische eiland Sumatra. Het eiland is ongeveer 35 km lang van oost naar west en ongeveer 16 km breed van noord naar zuid en heeft een oppervlakte van 402,6 km². Bestuurlijk valt het onder het onderdistrict Benkulu Utara.

Geschiedenis

Toen 70 miljoen jaar geleden het Continentaal plat waarop Indonesië gescheiden werd van het vaste land van het continent Azië, ontstond tussen het grote eiland Sumatra en de eilanden aan de westkust een diep zeebekken, terwijl op Sumatra gebergtevorming plaatsvond.

De eerste Europeaan die melding van het eiland maakte was de Nederlandse zeevaarder Cornelis de Houtman. Hij landde overigens niet op het eiland. In 1771 rapporteerde de Britse kapitein Charles Miller over de bewoners van het eiland. Tussen 1866 en 1870 vond een opmerkelijke daling in het aantal inwoners plaats, waarschijnlijk als gevolg van een infectieziekte of door interne twisten. In 1891 verscheen een studie over de inwoners en hun cultuur door de Italiaanse onderzoeker Elio Modigliani.

Sinds 2000

Het eiland is bekend als centrum van de duiksport en er zijn lange witte zandstranden en schilderachtige koraalriffen. Het eiland beschikt over een endemische flora en fauna, voorbeelden daarvan zijn de engganobrilvogel (Zosterops simplex salvadorii) en de engganorat (Rattus enganus).

Op 6 maart 2008 werd het eiland getroffen door een hevige aardbeving.

Bron

  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Enggano op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.