Epagneul bleu de Picardie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Epagneul bleu de Picardie
Hondenras
Epagneul bleu de picardie 868.jpg
Basisinformatie
Andere namen Epagneul bleu de Picardie
Oorsprong Frankrijk
Classificatie FCI: Groep 7 Sectie 1 #106
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De epagneul bleu de Picardie is een zogenaamde staande jachthond, afkomstig uit het gebied Picardië, Noord-Frankrijk. De hond stamt af van de vogelhond die reeds in de 14e eeuw beschreven werd en is nauw verwant aan de Epagneul picard. Zelfs in Frankrijk is de Bleu de Picardie relatief onbekend maar de laatste jaren is het ras weer in opbouw.

Uiterlijk[bewerken]

De epagneul bleu de Picardie heeft een typische kleur; zwartgrijs (vaak gespikkeld) met zwarte platen. De vacht heeft lichte, blauwachtige schijn, waaraan de hond zijn naam dankt. Men gaat ervan uit dat deze kleur ingebracht is door kruisingen met de 'Bleu Belton' Engelse setter en later Gordon setter. De vacht is tevens vrij lang en iets golvend. Buiten het regelmatig borstelen heeft de vacht geen bijzondere verzorging nodig. De schouderhoogte van de epagneul bleu de Picardie ligt tussen 55-60 centimeter. Zijn gewicht ligt rond de 25 kilogram.

Gebruik[bewerken]

De Bleu de Picardie wordt vooral gebruikt als jacht- en werkhond. Het is een onvermoeibare hond met een groot uithoudingsvermogen. Net als de setters speurt hij het terrein vrij ruim en snel af. Ook in gevarieerd terrein met veel bosjes en struiken kan de hond goed uit de voeten. Door zijn stevige vacht heeft hij geen problemen met scherpe takjes en doornstruiken. De epagneul bleu de Picardie is tevens een erg goede waterhond. Het is geen specialist maar een veelzijdig ras dat gebruikt kan worden in diverse soorten terrein.

Gedrag[bewerken]

De Epagneul bleu de Picardie is een kalme, zelfverzekerde en evenwichtige hond. Het ras is ideaal is voor mensen die weinig ervaring hebben met het africhten van (jacht)honden. De hond is rustig en heeft een grote 'will to please'. In gezelschap van kinderen is de hond erg lief en vriendelijk. Hierdoor is de Bleu de Picardie ook als gezelschapshond te gebruiken, mits de hond voldoende beweging krijgt: met een blokje om neemt hij geen genoegen!

Externe link[bewerken]