Poedelpointer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poedelpointer
Hondenras
Poedelpointer
Basisinformatie
Oorsprong Duitsland
Classificatie FCI : groep 7 sectie 1 #216
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De poedelpointer is een hondenras afkomstig uit Duitsland. Het ras is gefokt als jachthond, met het speciale doel een zweetspoor van roofwild te kunnen volgen, maar ook als vogelhond. Daarvoor werd voor het fokken van het ras gebruikgemaakt van de Engelse pointer en de Franse poedel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De poedelpointer is in 1881 gecreëerd door de Duitse kynoloog baron von Sedlitz, hij wilde de perfecte draadharige vogelhond creëren. Het ras zou zowel in het water als op het land en voor en na het schot effectief moeten zijn. Voor het fokken van het ras zijn 7 poedels en bijna 100 pointers gebruikt. De originele reu was Tell, de pointer van Frederik III van Pruisen en de originele teef was Molly, waarvan de Duitse auteur Hegewald de eigenaar was.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De vacht van de poedelpointer is matig lang en dicht, meestal bruin van kleur maar zwart kan ook. Een volwassen reu is ongeveer 64 centimeter hoog, een volwassen teef ongeveer 59 centimeter en ze wegen gemiddeld 32 kg. De poedelpointer heeft een robuust lichaam met brede schouders en lange poten.

Zie de categorie Pudelpointer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.