Erasmus College (Zoetermeer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erasmus College
Erasmus College
Algemeen
Opgericht 1970
Type mavo, havo, atheneum, gymnasium
Denominatie samenwerkingsschool
Bevoegd gezag Stichting Samenwerkingsscholen Voortgezet Onderwijs Zoetermeer
Personen
Leerlingen 1800
Overig
Website www.erasmuscollege.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Erasmus College is een school voor voortgezet onderwijs in de Nederlandse gemeente Zoetermeer, opgericht in 1970. Het is een samenwerkingsschool en daltonschool voor voortgezet onderwijs in de Zoetermeerse wijk Palenstein, ingeklemd tussen de Australiëweg en de Randstadrail. De school biedt de niveaus mavo, havo, atheneum en gymnasium aan. Anno 2019 volgen 1773 leerlingen onderwijs aan het Erasmus College.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Erasmus College werd door de "Stichting Samenwerkingsscholen Voortgezet Onderwijs te Zoetermeer" opgericht in een samenwerkingsverband tussen het protestants, katholiek en openbaar onderwijs. Het was indertijd nog de bedoeling dat alle Zoetermeerse scholen voor voortgezet onderwijs samenwerkingsschool zouden zijn. Sinds eind jaren 70 de scholen zich naar geloofsrichting opsplitsten bestuurt de stichting alleen nog deze openbare tak. Het schoolgebouw onderging in 2011 een restauratie en uitbreiding.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het daltononderwijs wordt op de school gegeven voor mavo, havo en vwo'ers. De gymnasiasten volgen echter in een aparte klassen onderwijs omdat zij ook Latijn/Grieks volgen. Na de derde klas vindt pas een splitsing in de beide niveaus plaats en wordt gelijktijdig ook het profiel voor de bovenbouw gekozen. Bovendien kan men voor de eerste twee jaar kiezen om een zogenoemde masterclass te volgen. Dit wordt echter alleen aangeboden voor de leerlingen met een vwo-advies op de basisschool. Omdat het Erasmus College een daltonschool is heeft het ook de zogenoemde dalton-uren (voorheen opdrachturen) waarin de leerlingen zelfstandig moeten werken aan opdrachten van een bepaald vak.

Extra[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de reguliere lessen biedt het Erasmus College ook na schoolse activiteiten aan, zoals het Sportproject, en een Technische- en Video Commissie. Voor de derde klassen is er een werkweek waarin leerlingen naar verschillende plekken in Nederland gaan zoals Texel of Schouwen-Duiveland, maar ook de Belgische Ardennen. Voor 4 havo en 5 vwo is er Groot Toneel, de grootste toneel productie die deze school maakt. Hierin komen zang, dans, muziek en acteerwerk een. Ook gaan deze leerjaren op buitenlandse reis, naar bestemmingen als Rome, Barcelona, Lissabon en Wales.

Bekende leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]