Erik-Jan Rosendahl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erik-Jan Rosendahl
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Nieuwegein, 17 mei 1972
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep Sidekick
Bekend van Radio 538, Radio Veronica, Radio 2, SLAM!
Carrière
1998-2000 Radio 538
2005-2007 Radio 538
2009-2010 Radio Veronica
2019-2020 Radio 2
2021- SLAM!

Erik-Jan Rosendahl (Nieuwegein, 17 mei 1972) (ook bekend als De Kaak) is een Nederlandse sidekick.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

In het verleden verscheen Rosendahl regelmatig in de radioprogramma's van Rick van Velthuysen, zoals MiddagRick. Onder verschillende pseudoniemen, zoals Erik-Jan Hiltermann, gaf hij een hilarische kijk op de wereld.

Nadat Ruud de Wild in 1998 bij Radio 538 vertrokken was en een gat in de ochtendprogrammering had achtergelaten, werd het programma MorningJ.E.M. bedacht. Rosendahl was hierbij sidekick. De J. stond voor Jeroen Nieuwenhuize, de E. voor Erik(-Jan) Rosendahl en de M. voor Michiel Veenstra. Ook in dit programma deed hij typetjes, waaronder ChopperBob en Bert en Ernie. Ook zijn er verschillende remixes van bekende liedjes uitgebracht in dit programma, zoals "Annabel" met als uitvoerende artiest "H. de Booij ft. Timbaland".

Toen Edwin Evers in 2000 van 3FM naar Radio 538 overstapte, werd Rosendahl voor enige tijd sidekick van Bart van Leeuwen op Radio Nationaal. Op 5 april 2005 kwam hij echter terug als medepresentator bij het nieuwe nachtprogramma van Rick van Velthuysen: MiddenInDeNachtRick. Voor dit programma verzorgde Rosendahl ook de vormgeving, waaronder vele jingles en liedjes. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor een aantal typetjes, waaronder Henk van de Lek met een spraakgebrek en Herman de Man uit Utrecht. Verder lardeerde hij het programma met vaak grove en seksistische opmerkingen. Vanaf 28 juni 2007 werkte Rosendahl niet meer voor Radio 538. De directie besloot zijn contract niet te verlengen wegens een "verschil van inzicht". In het radioprogramma werd hij daarna aangeduid als "de persoon wiens naam niet genoemd mag worden".

Om afscheid te nemen van Rosendahl was er op 22 september een speciale "afscheidsuitzending" op het eigen radiostation van Rick van Velthuysen. Ook in de slotaflevering van MiddenInDeNachtRick op 28 augustus 2008 was hij nog aanwezig.

Rosendahl heeft daarna een enkele keer bij 100% NL gewerkt. Ook was hij in de zomer van 2008 en in januari 2009 een aantal keren sidekick van Michiel Veenstra. Onder andere toen in 2008 Veenstra inviel voor Rob Stenders' radioprogramma op 3FM, Stenders Eetvermaak. Dit werd tijdelijk "Veenstra's vreetvermaak" genoemd. Rosendahl vertelde vervolgens op de radio hoe hij Stenders aansprak en zei dat hij samen met Veenstra zijn radioprogramma ging overnemen, maar dat Stenders niet wist wie Rosendahl was.[bron?]

Vanaf 2 februari 2009 werkte Rosendahl mee aan het ochtendprogramma MogguhRick van Rick van Velthuysen op Radio Veronica. Door ziekte van sidekick Mario de Pizzaman was er een plaats vrijgekomen. Rosendahl zorgde voor jingles, een "dagrap" (een dagelijkse rap over nieuwsfeiten) en reed als razende reporter tijdens het radioprogramma door Nederland om allerlei opdrachten te doen. Toen dit programma in augustus 2010 werd vervangen door een nieuw ochtendprogramma van Robert Jensen, vertrok Rosendahl bij Radio Veronica.

Vanaf 1 januari 2019 was Rosendahl weer op de radio te horen als sidekick en jingle-maker bij Rick van Velthuysen in het programma RickvanV doet 2 op NPO Radio 2 (voor omroep PowNed). Vanaf 4 januari 2021 was Rosendahl te horen op SLAM!, samen met Daniël Lippens in het nieuwe avondprogramma Het Avondcircus.