Erik van Heijningen (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erik van Heijningen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Frederik Dirk van Heijningen
Geboren 28 augustus 1961
Geboorteplaats Voorschoten
Partij VVD
Titulatuur mr.
Alma mater Universiteit Leiden
Politieke functies
1986-1994 lid gemeenteraad van Spijkenisse
1998-2002 lid gemeenteraad van Dordrecht
1998-2003 wethouder van Dordrecht
2003-2011 lid Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland
2007 lid Provinciale Staten van Zuid-Holland
2011 waarnemend burgemeester van Cromstrijen
2012 waarnemend burgemeester van Middelburg
2012-2014 waarnemend burgemeester van Hellevoetsluis
2021-2023 waarnemend burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Frederik Dirk (Erik) van Heijningen (Voorschoten, 28 augustus 1961)[1][2] is een Nederlandse jurist, VVD-politicus en bestuurder.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Met ingang van 1 september 2021 werd Van Heijningen benoemd tot waarnemend burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. Op 16 januari 2023 werd Michiel Grauss burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk.[3][4][5] Daarvoor was hij vanaf 1 september 2014 staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.[6] Van mei 2011 tot en met augustus 2014 was hij in drie verschillende gemeenten waarnemend burgemeester: Cromstrijen, Middelburg en Hellevoetsluis. Tevens is hij werkzaam als zelfstandig adviseur.

Naast het waarnemend burgemeesterschap in Bodegraven-Reeuwijk bekleedt Van Heijningen diverse nevenfuncties; zo is hij bestuurslid van de FINA (wereldzwembond), erevoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, voorzitter van de Raad van Toezicht van Dordrecht Marketing en Partners en lid van de Raad van Toezicht van Schouwburg Kunstmin in Dordrecht.[7]

Van Heijningen was van 25 april 2003 tot 27 april 2011 lid van het college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland. Gedurende deze 8 jaar beheerde hij diverse portefeuilles, onder meer financiën, personeel, organisatie, milieu en handhaving, cultuur en recreatie. Zijn naam wordt in verband gebracht met misstanden bij Dupont (Chemours).[8] Hij zou moeten hebben geweten van het gebruik van de kankerverwekkende stof PFOA of de misstanden in de Lycrafabriek. Van Heijningen wil niet reageren op vragen over dit onderwerp, aldus een woordvoerder van de Raad van State waar van Heijningen op dat moment werkzaam was.

Ook was Van Heijningen 8 jaar voorzitter van de DCMR Milieudienst Rijnmond, alsmede voorzitter van de 1e omgevingsdienst van Nederland Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid (OZHZ) (2010-2011).[9] Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2007 in Zuid-Holland was hij lijsttrekker voor de VVD. Er waren geen andere belangstellenden voor het lijsttrekkerschap.[10]

Van Heijningen heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Leiden en was werkzaam als stafjurist bij de Raad van State. Na een RAIO-opleiding (Rechterlijk ambtenaar in opleiding) was hij werkzaam als officier van Justitie in Rotterdam. In 1998 was hij lijsttrekker van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 in Dordrecht. Ook is hij van 1998 tot 2003 wethouder in Dordrecht geweest, met de portefeuilles financiën en economische zaken.[6] Hij was voor de VVD lid van de gemeenteraad van Spijkenisse (samen met zijn vader) van 1986 tot 1994.

Van Heijningen is gehuwd en heeft drie kinderen.

Sportbestuurder[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 had Erik van Heijningen zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Europese zwembond LEN als tegenkandidaat van de Italiaan Paolo Barelli die op dat moment voorzitter was. Erik van Heijningen had veel kritiek op het volgens hem ondemocratische voorzitterschap van Barelli en uitte zich openlijk negatief over hem in de media. Hij wilde verandering.[11][12] Op 8 mei 2016 waren de verkiezingen. Paolo Barelli versloeg Erik van Heijningen gemakkelijk met 77 tegen 27 stemmen.

Na zijn overwinning was Paolo Barelli "not amused" over de naar zijn mening onfatsoenlijke manier waarop Van Heijningen zich in de media over hem had uitgelaten. Hij ging na wie de medestanders waren van Van Heijningen. Dit was onder meer de Rus Salnikov, die direct kon opstappen bij de LEN. Evenals Erik van Heijningen zelf: hij werd afgezet als vice-voorzitter en ook als gewoon bestuurder. Maar daarmee was het nog niet klaar voor Nederland. Hans Gerrits Jans, ex-penningmeester van NOC*NSF, moest aftreden als auditor. Cees-Rein van den Hoogenband moest opstappen als voorzitter van de medische commissie. Dit gold ook voor Paul van den Heuvel, die lid was van de zwemcommissie. Ook Andy Hoepelman, lid van de waterpolocommissie en Joost Kuijlaars, open water werden weggestuurd. Nederland betaalde een hoge prijs voor de kandidaatstelling van Erik van Heijningen en vooral voor de openlijke manier waarop Van Heijningen zich had uitgelaten in de media over Barelli.

Door zijn gedrag kreeg Erik van Heijningen steeds meer tegenstanders. In augustus 2016 deed topzwemmer en meervoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband aan Erik van Heijningen een dringende oproep om op te stappen als voorzitter van de KNZB.[13] Ook van anderen was er al langere tijd kritiek op o.a. het voorzitterschap van Erik van Heijningen.[14][15][16] Wellicht mede door deze druk gaf Erik van Heijningen een half jaar later aan inderdaad op te stappen als voorzitter van de KNZB.[17] Een opvolger was op dat moment nog niet in beeld. Het KNZB bestuur heeft daarop Michel Bezuijen voorgedragen als kandidaat.[18] Dit tot ongenoegen van enkele grote zwemverenigingen die Marius van Zeijts als tegenkandidaat naar voren schoven.[19] De voormalige topzwemmers Pieter van den Hoogenband en Johan Kenkhuis schaarden zich openlijk achter Van Zeijts. He[20] t tweetal stond de laatste jaren bekend als ferm criticus van het beleid van Erik van Heijningen en bondsdirecteur Jan Kossen.[21][22] Marius van Zeijts werd de nieuwe voorzitter van de KNZB.

In 2019 deed Erik van Heijningen een poging om voorzitter te worden van het NOC*NSF.[23] Tevergeefs: de officiële kandidaat voor deze functie werd Anneke van Zanen-Nieberg.[24] Op 15 april 2019 werd zij daadwerkelijk de nieuwe voorzitter van NOC*NSF.[25]

In 2013 werd hij gekozen tot bestuurslid, en in juni 2021 werd Van Heijningen opgenomen in het FINA Executive, het dagelijks bestuur van FINA.[26] Normaliter worden in het Excecutive alleen de vice-voorzitters van het FINA bestuur opgenomen, zijnde de voorzitters van de continentale bonden. Door de brede steun voor de Van Heijningen buiten Europa is voor hem een uitzondering gemaakt en zit hij toch aan dezelfde tafel als zijn tegenstrever Barelli.

In oktober 2021 bleek dat Van Heijningen weer ruzie heeft in het KNZB bestuur. Deze keer met voorzitter Marius van Zeijts. Wederom leidt deze ruzie tot grote spanningen binnen de zwembond. Van Zeijts schreef aan de Fina-president: ‘Van Heijningen heeft geen draagvlak, vertoont onbetrouwbaar gedrag, is hoofdzakelijk gericht op zichzelf en wil bij de Fina vooral persoonlijke vetes uitvechten.[27] De ruzie wordt in de internationale pers als beschamend beschamend (shameful) betiteld.[28]

Voorganger:
G.A.A.J. Janssen
Burgemeester van Cromstrijen (wnd)
2011
Opvolger:
J.J. Luteijn
Voorganger:
J.M. Schouwenaar
Burgemeester van Middelburg (wnd)
2012
Opvolger:
H.M. Bergmann
Voorganger:
C.A. Kleijwegt
Burgemeester van Hellevoetsluis (wnd)
2012 - 2014
Opvolger:
W.J. Tempel (wnd)
Voorganger:
C. van der Kamp
Burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk (wnd)
2021 - 2023
Opvolger:
M.K.A. Grauss