Harald Bergmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harald Bergmann
Harald Bergmann, toespraak in kasteel van Rhoon (14 mei 2010).
Algemene informatie
Volledige naam H.M. Bergmann
Geboren 23 september 1965
Geboorteplaats Rotterdam
Functie burgemeester van Middelburg
Sinds 27 augustus 2012
Partij VVD
Titulatuur mr.
Alma mater Universiteit Leiden
Politieke functies
2002-2005 deelgemeentevoorzitter van Rotterdam Centrum
2005-2012 burgemeester van Albrandswaard
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Met zijn echtgenote op 18 september 2011.

H.M. (Harald) Bergmann (Rotterdam, 23 september 1965) is een Nederlandse bestuurder en politicus van de VVD. Sinds 27 augustus 2012 is hij burgemeester van de gemeente Middelburg.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Na het Luzac en een studie Nederlands Recht - Internationaal aan de Universiteit Leiden bekleedde Bergmann verschillende functies in het bedrijfsleven en bij de gemeente Rotterdam. Na de verkiezingen van 2002 maakte hij de overstap naar de politiek. Bergmann werd voorzitter van het dagelijks bestuur van de Centrumraad van de Rotterdamse deelgemeente Stadscentrum. Hier was hij verantwoordelijk voor onder andere veiligheid, financiën en communicatie.[1]

Op 1 november 2005 werd Harald Bergmann burgemeester van de Zuid-Hollandse gemeente Albrandswaard.[2] Hij zette zich hier onder meer in voor de overgang van de gemeentelijke brandweer naar de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Hiernaast nam hij zitting in verschillende besturen, waaronder het Regionaal College Rotterdam-Rijnmond, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde, HALT, de Stichting Distripark Eemhaven en de Stichting Het Kasteel van Rhoon. Na bijna zeven jaar nam hij op 20 augustus 2012 afscheid van de gemeente Albrandswaard.

Op 27 juni 2012 werd Harald Bergmann voorgedragen als burgemeester van Middelburg,[3] waar hij op 27 augustus 2012 werd geïnstalleerd.[4][5] Op 22 januari 2018 werd Bermann door de gemeenteraad van Middelburg voorgedragen voor herbenoeming.[6]

Bergmann is beschermheer van de Stichting Vogel- en Zoogdierenopvang Zeeland en zit in het comité van aanbeveling van onder meer het Festival Zeeland Jazz, het project “Echo van de Zee”, het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, en het Nederlands Studenten Orkest. Hij is lid van Nederlandse delegatie van het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa, en van de VNG-commissie Europa en Internationaal.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Harald Bergmann is getrouwd met Marjolijn van Leeuwen. Ze hebben een dochter (2005) en een zoon (2006). Zijn echtgenote is sinds 2020 lid van het hoofdbestuur van de VVD (opleiding en talentmanagement).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
A. Latenstein van Voorst-Woldringh
Burgemeester van Albrandswaard
2005 - 2012
Opvolger:
G.J. van de Velde-de Wilde (wnd)
Voorganger:
F.D. van Heijningen (wnd)
Burgemeester van Middelburg
2012 - heden
Opvolger:
-
Zie de categorie Harald Bergmann van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.