Naar inhoud springen

Erik van Heijningen (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Agora (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2020 om 13:06. (Agora heeft pagina Erik van Heijningen (voormalig politicus) hernoemd naar Erik van Heijningen (politicus) over een doorverwijzing: Huidige of voormalige functie maakt voor titel niet uit. Dat is enkel ter onderscheiding van personen met dezelfde naam.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Erik van Heijningen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemeen
Volledige naam F.D. (Erik) van Heijningen
Geboren Voorschoten, 28 augustus 1961
Functie staatsraad Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Sinds 1 september 2014
Partij VVD
Titulatuur mr.
Functies
1986-1994 lid gemeenteraad van Spijkenisse
1998-2003 wethouder van Dordrecht
2003-2011 lid Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland
2011 waarnemend burgemeester van Cromstrijen
2012 waarnemend burgemeester van Middelburg
2012-2014 waarnemend burgemeester van Hellevoetsluis
Portaal  Portaalicoon   Politiek

F.D. (Erik) van Heijningen (Voorschoten, 28 augustus 1961) is een voormalig Nederlands politicus en jurist.

Biografie

Hij is sinds 1 september 2014 staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Van mei 2011 tot en met augustus 2014 was hij in drie verschillende gemeenten waarnemend burgemeester: Cromstrijen, Middelburg en Hellevoetsluis. Tevens is Erik van Heijningen werkzaam als zelfstandig adviseur.

Hij was van 25 april 2003 tot 27 april 2011 lid van het college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland. Gedurende deze 8 jaar beheerde hij diverse portefeuilles, onder meer financiën, personeel, organisatie, milieu en handhaving, cultuur en recreatie. Ook was hij 8 jaar voorzitter van de DCMR Milieudienst Rijnmond, alsmede voorzitter van de 1e omgevingsdienst van Nederland Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid (OZHZ) (2010-2011).[1]

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten van Zuid-Holland op 7 maart 2007 was hij lijsttrekker voor de VVD. Er waren geen andere belangstellenden voor het lijsttrekkerschap.[2]

Erik van Heijningen heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Leiden en was werkzaam als stafjurist bij de Raad van State. Na een RAIO-opleiding (Rechterlijk ambtenaar in opleiding) was hij werkzaam als officier van Justitie in Rotterdam. Ook is hij van 1998 tot 2003 wethouder in Dordrecht geweest, met de portefeuilles financiën en economische zaken. Hij was voor de VVD lid van de gemeenteraad van Spijkenisse (samen met zijn vader) van 1986 tot 1994.

Erik van Heijningen is gehuwd en heeft drie kinderen.

Zijn nevenfuncties[3]:

In 2016 had Erik van Heijningen zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Europese zwembond LEN als tegenkandidaat van de Italiaan Paolo Barelli die op dat moment voorzitter was. Erik van Heijningen had veel kritiek op het voorzitterschap van Barelli en uitte zich openlijk negatief over hem in de media. Hij wilde verandering.[8][9] Op 8 mei 2016 waren de verkiezingen. Paolo Barelli versloeg Erik van Heijningen gemakkelijk met 77 tegen 27 stemmen.

Na zijn overwinning was Paolo Barelli "not amused" over de onfatsoenlijke manier waarop Van Heijningen zich in de media over hem had uitgelaten. Hij ging na wie de medestanders waren van Van Heijningen. Dit was onder meer de Rus Salnikov, die direct kon opstappen bij de LEN. Evenals Erik van Heijningen zelf: hij werd afgezet als vice-voorzitter en ook als gewoon bestuurder. Maar daarmee was het nog niet klaar voor Nederland. Hans Gerrits Jans, ex-penningmeester van NOC*NSF, moest aftreden als auditor. Cees-Rein van den Hoogenband moest opstappen als voorzitter van de medische commissie. Dit gold ook voor Paul van den Heuvel, die lid was van de zwemcommissie. Ook Andy Hoepelman, lid van de waterpolocommissie en Joost Kuijlaars, open water werden weggestuurd. Nederland betaalde een hoge prijs voor de kandidaatstelling van Erik van Heijningen en vooral voor de onfatsoenlijke manier waarop Van Heijningen zich had uitgelaten in de media over Barelli.

Door zijn eigengereide gedrag kreeg Erik van Heijningen steeds meer tegenstanders. In augustus 2016 deed topzwemmer en meervoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband aan Erik van Heijningen een dringende oproep om op te stappen als voorzitter van de KNZB.[10] Ook van anderen was er al langere tijd kritiek op o.a. het voorzitterschap van Erik van Heijningen.[11][12][13] Onder deze druk gaf Erik van Heijningen een half jaar later aan inderdaad op te stappen als voorzitter van de KNZB.[14] Een opvolger was op dat moment nog niet in beeld. Het KNZB bestuur heeft daarop Michel Bezuijen voorgedragen als kandidaat.[15] Dit tot ongenoegen van enkele grote zwemverenigingen die Marius van Zeijts als tegenkandidaat naar voren schoven.[16] De voormalige topzwemmers Pieter van den Hoogenband en Johan Kenkhuis schaarden zich openlijk achter Van Zeijts. Het tweetal stond de laatste jaren bekend als ferm criticus van het beleid van Erik van Heijningen en bondsdirecteur Jan Kossen.[17][18] Marius van Zeijts werd de nieuwe voorzitter van de KNZB.

In 2019 deed Erik van Heijningen een poging om voorzitter te worden van het NOC*NSF.[19] Tevergeefs: de officiële kandidaat voor deze functie werd Anneke van Zanen-Nieberg.[20] Op 15 april 2019 werd zij daadwerkelijk de nieuwe voorzitter van NOC*NSF.[21]

Voorganger:
G.A.A.J. Janssen
Burgemeester van Cromstrijen (wnd)
2011
Opvolger:
J.J. Luteijn
Voorganger:
J.M. Schouwenaar
Burgemeester van Middelburg (wnd)
2012
Opvolger:
H.M. Bergmann
Voorganger:
C.A. Kleijwegt
Burgemeester van Hellevoetsluis (wnd)
2012 - 2014
Opvolger:
W.J. Tempel (wnd)