Erika Waardenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Erika Waardenburg is een Nederlands harpiste.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4-jarige leeftijd hoorde Waardenburg (1954) Rosa Spier spelen op de radio, waardoor ze ook harp wilde gaan spelen. Ze studeerde aan het Utrechts Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Edward Witsenburg en Susanna Mildonian. Ze studeerde cum laude af met de Premier Prix en de Prix d’Exellence (de hoogste onderscheidingen).

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Toen ze 23 was won ze het Internationale Gaudeamus concours voor hedendaagse muziek en in 1977 de Vriendenkrans van het Concertgebouw in Amsterdam.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Waardenburg geeft recitals en is actief als soliste bij orkesten, in Nederland en daarbuiten. Ze speelde onder andere bij de uitvaart van Prinses Juliana in 2004. Van enkele optredens werden opnames gemaakt voor radio en televisie. Ze nam enkele cd's op. Ze soleerde in concerten voor harp en orkest onder leiding van onder anderen David Porcelijn, Graham Jenkins en Ernest Bour. Ze vormt duo's met de violiste Theodora Geraets en met hoboïst met Ernest Rombout, een trio met fluit en altviool met respectievelijk Harrie Starreveld en Jouke van der Leest, en ze speelt verder in het Leo Smit Ensemble, het Nederlands Harpsextet en het Xenakis Ensemble. Ze is hoofdvakdocent harp aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam. Ze is gastdocent aan de Sibeliusacademie in Helsinki. Masterclasses geeft ze onder andere bij het Mozarteum in Salzburg en de Royal Academy of Music in Londen. Ze richtte een jong-talentklas op en ze is medeoprichter en artistiek directeur van de Academie Muzikaal Talent.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]