Esko (vervoerssysteem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esko
Esko
CityElefant (ČD 471) van het Esko-netwerk (2014)
Basisgegevens
Locatie Vlag van Tsjechië Tsjechië
Vervoerssysteem S-Bahn
Startdatum 15 december 2002
Uitvoerder(s) České dráhy
KŽC Doprava
Arriva vlaky
Operationele gegevens
Maximumsnelheid 140 km/h
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Esko is een vervoerssysteem van voorstadsnetwerken in Tsjechië. Het vervoer is gekoppeld aan het stads- en streekvervoer en is gemodelleerd naar voorbeeld van de Duitse S-Bahn.[1][2] Esko wordt voornamelijk geëxploiteerd door České dráhy, met uitzondering van twee lijnen van Esko Praha: lijn S34 wordt geëxploiteerd door KŽC Doprava en lijn S49 door Arriva vlaky. De Esko-lijnen worden aangeduid met de letters S (stoptreinen) en R (sneltreinen).

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

In het Tsjechisch is esko de uitspraak van de letter s als losse letter.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In Praag verscheen de aanduiding van lijnen met de letters S voor het eerst op 15 december 2002, maar werd toen nog niet officieel vermeld in de dienstregeling. Dit gebeurde pas vanaf 9 december 2007. Een jaar later, op 14 december 2008, werd Esko ook geïntroduceerd in de regio Moravië-Silezië op lijnen rond Ostrava. Ook daar worden de Esko-lijnen aangeduid met de letters S en R.

Een soortgelijk systeem als Esko wordt sinds de dienstregeling 2021-2022 in de regio Zlín gebruikt. Treinen worden aangeduid met de voorvoegsels S (stoptreinen) en Sp (sneltreinen), naast de nationale aanduidingen R en Ex, die sinds 2017 worden gebruikt.[3]

Lijnaanduidingen worden ook gebruikt in de regio Ústí nad Labem. Hier bestaat het netwerk uit 28 S-lijnen, waarvan de lijnen S1 t/m S4 en S20 geëlektrificeerd zijn, 7 R-lijnen, 1 RE-lijn en 1 EC-lijn. De benaming Esko wordt echter niet gebruikt voor deze lijnen.

Netwerken[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende netwerken maken deel uit van Esko:

Zie de categorie Esko van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.