Espalmador

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Espalmador
Eiland
Espalmador
Espalmador
Locatie
Eilandengroep Balearen
Locatie Middellandse Zee
Coördinaten 38° 47′ NB, 1° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2 km²
Detailkaart
SEspalmador.svg
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Espalmador (Spaans: Isla de Espalmador, Catalaans: S'Espalmador) is een eiland dat deel uitmaakt van de zuidelijke Balearen, behorend tot Spanje. De oppervlakte bedraagt 2,4 km². Het eiland ligt tussen Ibiza en Formentera, waarvan het door een smalle zeestraat - 'Es Trocadors' - wordt gescheiden. Bij laagtij verandert de zeestraat in een wad. Hierdoor is het mogelijk om het eiland te voet te bereiken, in theorie althans, want zonder boot is de oversteek verboden. Bestuurlijk maakt het eiland deel uit van het naburige Formentera.

Esplamador van uit de lucht

De rotsige kustlijn met klippen wordt op enkele plaatsen onderbroken door zandstranden. De begroeiing bestaat uit maquis. Espalmador is onbewoond maar wordt in de zomer druk bezocht door dagjestoeristen en eigenaars van zeiljachten. De hagelwitte stranden, het kristalheldere water en de kleine lagune in het midden van het eiland vormen de voornaamste attractiepunten. Vooral de zuidelijk gelegen baai en het bijbehorend strand, de 'Platja de s'Alga', zijn populair.

Op het eiland bevindt zich een 18e-eeuwse wachttoren die deel uitmaakte van een verdedigingsgordel rond de zuidelijke Balearen. In de onmiddellijke omgeving van Espalmador bevinden zich twee onbewoonde rotseilanden: de 'Illa Castavi' en de 'Illa des Porcs'. Op een rots net voor de noordkust van het eiland staat de vuurtoren van 'Dels Penjats'.