Espalmador

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Espalmador
Eiland
Espalmador
Espalmador
Locatie
Eilandengroep Balearen
Locatie Middellandse Zee
Coördinaten 38° 47′ NB, 1° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2 km²
Detailkaart
SEspalmador.svg
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Espalmador (Spaans: Isla de Espalmador, Catalaans: S'Espalmador) is een eiland dat deel uitmaakt van de zuidelijke Balearen, behorend tot Spanje. De oppervlakte bedraagt 2,4 km². Het eiland ligt tussen Ibiza en Formentera, waarvan het door een smalle zeestraat - 'Es Trocadors' - wordt gescheiden. Bij laagtij verandert de zeestraat in een wad. Hierdoor is het mogelijk om het eiland te voet te bereiken, in theorie althans, want zonder boot is de oversteek verboden. Bestuurlijk maakt het eiland deel uit van het naburige Formentera.

Esplamador van uit de lucht

De rotsige kustlijn met klippen wordt op enkele plaatsen onderbroken door zandstranden. De begroeiing bestaat uit maquis. Espalmador is onbewoond maar wordt in de zomer druk bezocht door dagjestoeristen en eigenaars van zeiljachten. De hagelwitte stranden, het kristalheldere water en de kleine lagune in het midden van het eiland vormen de voornaamste attractiepunten. Vooral de zuidelijk gelegen baai en het bijbehorend strand, de 'Platja de s'Alga', zijn populair.

Op het eiland bevindt zich een 18e-eeuwse wachttoren die deel uitmaakte van een verdedigingsgordel rond de zuidelijke Balearen. In de onmiddellijke omgeving van Espalmador bevinden zich twee onbewoonde rotseilanden: de 'Illa Castavi' en de 'Illa des Porcs'. Op een rots net voor de noordkust van het eiland staat de vuurtoren van 'Dels Penjats'.

Verkoop[bewerken]

Tot maart 2018 was Espalmador in handen van de Catalaanse architect Cinnamond, zijn grootvader heeft het in 1932 kocht voor 42.500 peseta's (omgerekend ca. 250 euro). In 2015 zette Cinnamond het eiland te koop voor 24 miljoen euro, in de hoop dat de plaatselijke overheden het zouden kopen, maar die konden de hoge prijs niet betalen. Uiteindelijk verlaagde Cinnamond de prijs en richtte hij zich op private investeerders. Met succes: want half maart vond hij een koper in de Belgische familie Cigrang, die 18 miljoen euro wilde betalen voor Espalmador.[1]

Het eiland maakt deel uit van het Ses Salines-natuurpark, wat wil zeggen dat hier strenge regels gelden. 57 van de 137 hectaren zijn openbaar bezit, dus eigenlijk zijn de Cigrangs maar eigenaar van een deel van het eiland. En daar mogen ze dan ook nog eens niet aankomen, want het is verboden om op Espalmador te bouwen.[2]