Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Michel Gondry
Producent Steve Golin
Anthony Bergman
Productie-
maatschappij
Anonymous Content
This is That
Scenario Charlie Kaufman
Verhaal:
Charlie Kaufman
Michel Gondry
Pierre Busmuth
Hoofdrollen Jim Carrey
Kate Winslet
Kirsten Dunst
Mark Ruffalo
Elijah Wood
Tom Wilkinson
Muziek Jon Brion
Montage Valdís Óskarsdóttir
Cinematografie Ellen Kuras
Distributie Focus Features
Première 9 maart 2004
(Los Angeles, Californië)
Vlag van Nederland 16 september 2004
Vlag van België 10 november 2004
Genre Drama/sciencefiction
Speelduur 108 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 20.000.000
Opbrengst $ 72.300.000
Gewonnen prijzen 1 Academy Award
Overige nominaties 103
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Eternal Sunshine of the Spotless Mind is een Amerikaanse romantische sciencefictioncultfilm uit 2004, geschreven door Charlie Kaufman. De film werd geregisseerd door Michel Gondry, die het idee kreeg van de Franse kunstenaar Pierre Bismuth, die de synopsis voor de film bedacht en uitschreef.

De titel is ontleend aan het gedicht Eloisa to Abelard van Alexander Pope (1688-1744), over de tragische liefdesgeschiedenis van Héloïse en Petrus Abaelardus waarin alleen de vergetelheid de heldin troost biedt.

How happy is the blameless vestal's lot!

The world forgetting, by the world forgot.
Eternal sunshine of the spotless mind!

Each pray'r accepted, and each wish resign'd;

Kaufman won voor het scenario een Oscar terwijl Kate Winslet voor dezelfde prijs werd genomineerd in de categorie 'beste hoofdrolspeelster'. De productie won daarnaast meer dan 35 andere filmprijzen, waaronder BAFTA Awards voor beste scenario en beste montage, tevens een Bram Stoker Award en een National Board of Review Award voor het script en een Saturn Award voor beste sciencefictionfilm.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tegenpolen Joel Barish (Jim Carrey) en Clementine Kruczynski (Kate Winslet) vielen twee jaar geleden als een blok voor elkaar, maar de tegenstellingen in hun karakters zijn hen na verloop van tijd tegen gaan staan. Na weer een ruzie, wil Joel het de volgende dag goed gaan maken. Clementine blijkt alleen totaal niet meer te weten wie hij is.

Joel komt er vervolgens achter dat Clementine een behandeling heeft ondergaan bij het bedrijf Lacuna, Inc., dat op haar verzoek al haar herinneringen aan hem heeft gewist. Daarop besluit hij om zelf eenzelfde behandeling te ondergaan.

Terwijl Joel 's nachts slaapt, komen Patrick (Elijah Wood) en Stan (Mark Ruffalo) zijn geheugen wissen. Later voegt ook Stans vriendin Mary (Kirsten Dunst) zich bij het laconiek opererende gezelschap. De machine die zij bedienen, wist Joel's herinneringen aan Clementine in volgorde van nieuw naar de oud, terwijl hij deze herbeleeft in zijn slaap. Daardoor maakt Joel een reis in zijn geheugen van de slechte en mindere momenten samen tot en met zijn betere en dierbaarste ervaringen met haar. In zijn slaap beseffend wat er gebeurt, krijgt hij spijt en probeert hij het verwijderproces te stoppen om zo te voorkomen dat al zijn herinneringen aan Clementine in het niets verdwijnen. De werknemers van Lacuna, Inc. merken hier niets van omdat ze met andere dingen bezig zijn. Patrick heeft het te druk met zijn eigen verliefdheid op Clementine, die hij probeert te imponeren met informatie die hij uit Joel's geheugen 'leent'. Mary krijgt op haar beurt het vermoeden dat hun baas, Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), de geheugenwisser ook al eens op haar heeft toegepast.

Rolverdeling[bewerken]

Externe link[bewerken]