Europese Federatie van Bouwvakkers en Houtbewerkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europese Federatie van Bouwvakkers en Houtbewerkers
Ontstaansdatum 1974
Voorzitter Domenico Pesenti
Secretaris-generaal Sam Hägglund
Land Europa
Europees lidmaatschap Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV)
Internationaal lidmaatschap Bouw- en Houtwerkers Internationaal (IBH)
Ledenaantal ± 2.350.000
Website http://www.efbww.org
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Europese Federatie van Bouwvakkers en Houtbewerkers (Engels: European Federation of Building and Woodworkers, EFBWW) is een Europese koepelorganisatie van 73 vakbonden en vakcentrales die de belangen behartigen van bouwvakkers en houtbewerkers in 31 Europese landen. De organisatie werd opgericht op 5 mei 1974 en de hoofdzetel is gelegen in Brussel. Voorzitter is Domenico Pesenti.

Geschiedenis[bewerken]

De organisatie werd opgericht tijdens een conferentie in Salerno in Italië op 5 mei 1974. Er ware echter reeds samenwerkingsverbanden tussen de verschillende vakbonden uit de Europese landen sinds 1958. In dat jaar werd het Joint European Committee for the Building and Woodworking Sectors immers opgericht. Vanaf 1984 verkrijgt de organisatie erkenning van het Europees Verbond van Vakvereningen (EVV).

Voormalige voorzitters[bewerken]

Voormalige Algemeen-Secretarissen[bewerken]

Doelstelling[bewerken]

De organisatie stelt zich als doel de rechten te verdedigen van haar leden ten overstaan van de EU-instituten. Daarnaast heeft de organisatie een waarnemersrol in de Raad van Europa.

Aangesloten vakbonden[bewerken]

Voor België zijn de Algemene Centrale (AC) van het ABVV, ACV Bouw-Industrie en Energie en het ACLVB aangesloten. Voor Nederland zijn dat respectievelijk FNV Bouw en CNV Vakmensen.