Eurovision Young Musicians 2022

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovision Young Musicians 2022
Gastland Vlag van Frankrijk Frankrijk
Locatie Corum, Montpellier
Omroep France Télévisions i.s.m. Radio France en TVP
Finale 23 juli 2022
Presentatoren Judith Chaine
Vincent Delbushaye
Winnaar
Land Vlag van Tsjechië Tsjechië
Artiest Daniel Matejča
Andere gegevens
Stemgegevens Een jury kiest de top 3 deelnemers.
Aantal landen 9
Terugkerend Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Terugtrekkend Vlag van Albanië Albanië
Vlag van Estland Estland
Vlag van Griekenland Griekenland
Vlag van Hongarije Hongarije
Vlag van Israël Israël
Vlag van Malta Malta
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van San Marino San Marino
Vlag van Slovenië Slovenië
Vlag van Spanje Spanje
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Chronologie
◄ 2018 – 2024 ►

Het Eurovision Young Musicians 2022 was de twintigste editie van het Eurovision Young Musicians festival en de eerste editie na het geannuleerde festival van 2020 door de coronapandemie. Het vond plaats op 23 juli 2022 en werd voor de eerste maal in de geschiedenis van het festival georganiseerd door de Franse omroep France Télévisions. Het Junior Eurovisiesongfestival 2021 vond eind 2021 ook al plaats in Frankrijk.

Gaststad[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 januari werd bekendgemaakt dat de Kroatische omroep HRT de editie dit jaar niet zal organiseren. De omroep had van de EBU de optie gekregen om de organisatierechten van 2020 te behouden voor deze editie. Later werd duidelijk dat Montpellier in Zuid-Frankrijk de gastheer voor de twintigste editie zou worden.

Format[bewerken | brontekst bewerken]

Het format voor de twintigste editie van het festival zou oorspronkelijk niet wijzigen ten opzichte van de vorige editie. De deelnemende landen moesten eerst aantreden in een van de twee halve finales waarin enkel de beste landen zich konden kwalificeren voor de finale. Hierdoor zou de wedstrijd het format volgen dat werd gebruikt in de periode 1986-2012 en sinds 2018.

Door het lage deelnemersaantal werd beslist om één grote finale te houden waarin alle deelnemende landen zouden aantreden.

Deelnemende landen[bewerken | brontekst bewerken]

Op dezelfde dag dat de terugkeer van het festival werd aangekondigd meldde de Noorse omroep NRK zich aan en maakte daarmee meteen de datum bekend van hun nationale finale. Ook Duitsland maakte enkele dagen later bekend te zullen deelnemen aan deze editie. Ook België nam opnieuw deel aan het festival nadat de RTBF zich had teruggetrokken van de geannuleerde editie van 2020.

Op 7 februari maakte ČT, de Tsjechische omroep, bekend dat het land na vijf opeenvolgende deelnames niet meer zou deelnemen aan het festival. Een specifieke reden werd niet gegeven. Echter, drie dagen later kwam men terug op deze beslissing waardoor Tsjechië dus bleef deelnemen aan het festival.

Op de officiële deelnemerslijst, die op 21 februari werd gepubliceerd, stonden ook Duitsland, Polen, Zweden en Oostenrijk, dat na een eenmalige afwezigheid terugkeerde naar het festival. Hierdoor namen er slechts 8 landen deel aan het festival, een laagterecord. Uiteindelijk werd midden juni de officiële deelnemerslijst gepubliceerd. Hierop stond ook Kroatië, waardoor het deelnemersaantal werd verhoogd tot negen.

San Marino en Slovenië zullen niet meer terugkeren op het festival nadat ze in de vorige editie wel nog aanwezig waren. Ook Albanië, Estland, Griekenland, Hongarije, Israël, Malta, Rusland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk haakten af.

Deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats Land Muzikant Instrument
1 Vlag van Tsjechië Tsjechië Daniel Matejča Viool
2 Vlag van Duitsland Duitsland Philipp Schupelius Cello
3 Vlag van Noorwegen Noorwegen Alma Serafin Kraggerud Viool
- Vlag van België België Thaïs Defoort Cello
- Vlag van Frankrijk Frankrijk Maxime Grizard Cello
- Vlag van Kroatië Kroatië Ivan Petrović-Poljak Piano
- Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Alexander Svetnitsky-Ehrenreich Klarinet
- Vlag van Polen Polen Milena Pioruńska Viool
- Vlag van Zweden Zweden Lukas Flink Trombone

Wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

 Deelnemende landen
 Landen die in het verleden deelgenomen hebben, maar dit jaar afwezig zijn

Terugkerende landen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vlag van Frankrijk Frankrijk: Op 4 februari 2022 werd duidelijk dat Frankrijk de editie van 2022 zou gaan organiseren. Omdat het organiserende land ook automatisch deelneemt, deed Frankrijk voor het eerst in 22 jaar weer mee aan het Eurovision Young Musicians festival.
  • Vlag van Oostenrijk Oostenrijk: Na een eenmalige afwezigheid in 2018 maakte de Oostenrijkse omroep ORF opnieuw haar opwachting op het festival.

Niet meer deelnemende landen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vlag van Albanië Albanië: Dit land stond niet op de officiële deelnemerslijst van 21 februari 2022.
  • Vlag van Estland Estland: Estland zou meedoen aan de geannuleerde editie van 2020, maar stond niet op de officiële deelnemerslijst voor deze editie.
  • Vlag van Griekenland Griekenland: Griekenland zou meedoen aan de geannuleerde editie van 2020, maar stond niet op de officiële deelnemerslijst voor deze editie.
  • Vlag van Hongarije Hongarije: De Hongaarse omroep besloot eigenlijk al in 2020 om zich terug te trekken van het festival. Deze beslissing werd doorgetrokken naar deze editie.
  • Vlag van Israël Israël: De Israëlische omroep besloot eigenlijk al in 2020 om zich terug te trekken van het festival. Deze beslissing werd doorgetrokken naar deze editie.
  • Vlag van Malta Malta: Malta zou meedoen aan de geannuleerde editie van 2020, maar stond niet op de officiële deelnemerslijst voor deze editie.
  • Vlag van Rusland Rusland: De Russische omroep besloot eigenlijk al in 2020 om zich terug te trekken van het festival. Deze beslissing werd doorgetrokken naar deze editie. Hierdoor zal de titelverdediger haar titel niet kunnen verlengen.
  • Vlag van San Marino San Marino: De Sanmarinese omroep besloot eigenlijk al in 2020 om zich na twee opeenvolgende deelnames terug te trekken van het festival. Deze beslissing werd doorgetrokken naar deze editie.
  • Vlag van Slovenië Slovenië: Slovenië debuteerde in 1994 op het festival en miste sindsdien geen enkele editie. Toch zag de nationale omroep RTVSLO zich genoodzaakt om de Sloveense deelname aan het festival stop te zetten. Financiële problemen waren de oorzaak van deze beslissing.
  • Vlag van Spanje Spanje: De Spaanse omroep besloot eigenlijk al in 2020 om zich terug te trekken van het festival. Deze beslissing werd doorgetrokken naar deze editie.
  • Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk: De Britse omroep besloot eigenlijk al in 2020 om zich terug te trekken van het festival. Deze beslissing werd doorgetrokken naar deze editie.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Oorspronkelijk zou Ivan Petrović-Poljak Kroatië al vertegenwoordigen op Eurovision Young Musicians 2020. Nadat dat festival geannuleerd werd, kreeg hij nu een nieuwe kans om namens zijn land deel te nemen.