Junior Eurovisiesongfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Junior Eurovisiesongfestival
Genre Muziek
Presentatie verschilt per jaar
Land van oorsprong leden van de EBU
Taal Engels en Frans
Uitzendingen
Start 2003
Afleveringen 13
Netwerk of omroep televisie
radio
internet
Website
Portaal  Portaalicoon   Eurovisiesongfestival

Het Junior Eurovisiesongfestival (Engels: Junior Eurovision Song Contest, Frans: Concours Eurovision de la Chanson Junior) is sinds 15 november 2003 een jaarlijkse presentatie en competitie van liedjes, gezongen door kinderen van 10 tot 15 jaar van landen die lid zijn van de EBU, en wordt uitgezonden op televisie door heel Europa. In de beginjaren mochten kinderen al vanaf de leeftijd van 8 jaar deelnemen. Het festival wordt ook in landen buiten Europa uitgezonden. Ook op het internet is het festival te volgen. Aan het Junior Songfestival kan ieder actief EBU-lid meedoen, waardoor ook landen buiten het werelddeel Europa (met name in het Midden-Oosten) die mogelijkheid krijgen. Het gaat hier om Algerije, Cyprus, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Syrië en Tunesië. In tegenstelling tot het Eurovisiesongfestival wordt dit festival het jaar nadien niet noodzakelijkerwijs georganiseerd door het winnende land.

Elk lied moest tussen de 2 minuten 30 seconden en 2 minuten 45 seconden duren tot 2013. In 2014 werd de maximumlimiet opgetrokken tot 3 minuten, dezelfde standaard als bij het Eurovisiesongfestival. De punten (evenveel van elk deelnemend land, telkens verdeeld onder andere landen) worden telkens voor de helft gekozen door de televoters en voor de andere helft door een professionele vakjury. Indien er technische problemen zouden zijn, wordt het ganse puntentotaal bepaald door de jury van het desbetreffende land. Daarnaast is er ook een kinderjury, met kinderen uit alle deelnemende landen, die punten mag uitreiken. Elk land kreeg van 2005 t/m 2015 bij de start van de puntentelling 12 punten, om nulpunters te vermijden.

Het festival wordt ook in niet-deelnemende landen uitgezonden, zoals Duitsland, Estland en Finland.

Geschiedenis[bewerken]

Ksenia Sitnik zorgde voor de eerste overwinning voor Wit-Rusland in 2005 met My vmeste

Het Junior Eurovisiesongfestival komt voort uit een Scandinavisch festival, dat in 2000 ontstond in Denemarken, waar de liedjeswedstrijd voor kinderen diende als opwarmer voor het Eurovisiesongfestival. In 2002 deden ook Zweden en Noorwegen mee aan de Melodi Grand Prix Nordic; elk land streed met drie liedjes voor de eer. Op initiatief van de EBU werden vervolgens zestien Europese landen uitgenodigd om deel te nemen aan het allereerste Junior Eurovisiesongfestival.

Tot nu toe is het Junior Eurovisiesongfestival al dertien keer georganiseerd. De eerste editie werd georganiseerd in 2003 in Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, waar het concept ontstaan was. In 2004 was het de bedoeling dat Manchester de organisatie op zich zou nemen, maar het Verenigd Koninkrijk haakte af, waarna Lillehammer (Noorwegen) insprong als gastheer. Om zulke problemen in de toekomst te vermijden, werd beslist dat landen zich kandidaat moesten stellen voor de organisatie. Zo werd België het eerste land dat de organisatie van het festival via bid toegezegd kreeg. In 2005 was het zover. Hasselt had de eer het eerste Songfestival op Belgische bodem te organiseren sinds het Eurovisiesongfestival in 1987. In 2006 was Boekarest, Roemenië aan de beurt, gevolgd door het Nederlandse Rotterdam in 2007. In 2008 vond de zesde editie plaats in Lemesos, Cyprus, voor de eerste keer niet op het Europese continent. In 2009 was Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, gaststad van de zevende editie. In 2010 werd het festival gehouden in Minsk, Wit-Rusland. In 2011 heeft Armenië het festival georganiseerd. In 2012 organiseerde Nederland het voor de tweede maal, dit keer in Amsterdam. In 2013 werd het songfestival voor de 2e keer in Kiev gehouden. In 2014 werd het festival georganiseerd op Malta.

Ralf Mackenbach, de winnaar in 2009 met Click clack

De eerste editie werd gewonnen door Kroatië. Dino Jelušić wist Europa te bekoren met Ti si moja prva ljubav. In 2004 was Spanje de winnaar, met María Isabel. In 2005 trok Wit-Rusland aan het langste eind, en dat zou het land nogmaals doen in 2007. Malta had in (2013 en 2015) ook twee keer gewonnen. Georgië heeft de meeste winsten op het Junior Eurovisiesongcontest (2008, 2011 en 2016), daarmee is Georgië het succesvolste land uit de prille geschiedenis van het Junior Eurovisiesongfestival. Verder wonnen Rusland (2006), Nederland (2009), Armenië (2010), Oekraïne (2012) en Italië (2014) het festival.

Stemprocedure[bewerken]

De stemming gebeurt op dezelfde wijze als bij het grote festival. De winnaar van het festival wordt bepaald door het geven van punten door ieder deelnemend land: 1 tot en met 8, 10 en 12 punten aan hun tien favoriete liedjes. In elk land kan de kijker via televoting, telefonisch of via sms, stemmen op zijn of haar favoriete nummer. De punten van de kijker tellen voor de helft mee in de eindafrekening van het land. De andere helft wordt bepaald door de nationale vakjury. Deelnemende landen mogen niet op zichzelf stemmen. De kritiek hierop is dat de stemmen van kleine landen net zo zwaar wegen als van grote landen terwijl er minder mensen hebben gestemd.

De presentatoren roepen de juryvoorzitter van elk land via een satellietverbinding op. De eerste zeven punten worden niet afgeroepen, maar verschijnen onmiddellijk op het scorebord. Dit systeem wordt toegepast sinds 2005 (toen nog de eerste vijf punten), om het scoreverloop te versnellen.

Sinds 2006 mag men al op zijn favoriete lied stemmen tijdens de show. Dit zorgde eerst voor veel kritiek (landen die in het begin van de show aantreden, zouden hier voordeel uit kunnen halen), maar het systeem wordt nog steeds toegepast. Sterker nog, vanaf 2010 wordt het ook toegepast op het grote Eurovisiesongfestival. In 2007, 2008 en 2010 werd het geld dat de stemming opbracht wel geschonken aan UNICEF. Vanaf 2009 bepaalde de stemmer 50% en een vakjury 50% van de uiteindelijke punten. Vanaf 2016 kan er niet meer gestemd worden en zal de uitslag bepaald worden door de vakjury en de kinderjury.[1]

Aantal overwinningen en georganiseerde festivals[bewerken]

Aantal overwinningen per land

Tot op heden hebben drie landen meermaals gewonnen (Georgië, Malta en Wit-Rusland). De regel uit het gewone Eurovisiesongfestival dat het winnende land na een winst het festival het jaar daarop moet organiseren, geldt niet voor het Junior Eurovisiesongfestival, maar het land dat gewonnen heeft krijgt toch voorrang op andere landen om het festival van het volgende jaar te organiseren. Voorbeelden hiervan zijn Armenië, Oekraïne en Malta.

Buiten de landen in de tabel organiseerden ook Denemarken, Noorwegen, België, Roemenië, Cyprus en Bulgarije het festival.

Plaats Land Overwinningen Organisaties
1 Vlag van Georgië Georgië 3 (2008, 2011, 2016) 0
2 Vlag van Malta Malta 2 (2013, 2015) 2
Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland 2 (2005, 2007) 1
4 Vlag van Armenië Armenië 1 (2010) 1
Vlag van Italië Italië 1 (2014) 0
Vlag van Kroatië Kroatië 1 (2003) 0
Vlag van Nederland Nederland 1 (2009) 2
Vlag van Oekraïne Oekraïne 1 (2012) 2
Vlag van Rusland Rusland 1 (2006) 0
Vlag van Spanje Spanje 1 (2004) 0

Deelnemende landen[bewerken]

Deelnemende landen sinds 2003:

██ Namen minstens eenmaal deel

██ Namen nog nooit deel

Alle leden van de EBU mogen deelnemen aan het festival, waardoor ook enkele Afrikaanse en Aziatische landen kunnen deelnemen. Australië doet tegenwoordig ook mee.

In tegenstelling tot het Eurovisiesongfestival kent dit festival een tanend aantal deelnemers. Deden er aan de eerste editie nog 16 landen mee, in 2009 waren het er nog maar 13. Door de jaren heen haakten verscheidene landen af, meestal om financiële redenen, maar sommige landen, waaronder Griekenland, vonden het festival kindonvriendelijk: de kandidaten zouden onder een te grote druk staan doordat zij hun vaderland verdedigen. Frankrijk haakte al na één deelname af, met als reden dat te veel Eurosongvarianten het einde zou betekenen van het begrip Eurosong. Ook Zwitserland haakte na één deelname af.

De EBU is actief op zoek naar omroepen die willen deelnemen, om de toekomst van het festival veilig te stellen. De kans bestaat immers dat het festival bij onvoldoende belangstelling wordt uitgesteld, zoals het geval was met het Eurovisiedansfestival 2009. Na enkele weken van hardnekkige geruchten over het einde van het festival, maakte de EBU op 19 november 2010, één dag voor het Junior Eurovisiesongfestival 2010 in Minsk, tijdens een persconferentie bekend dat het Junior Eurovisiesongfestival blijft bestaan.

Sinds 2006 wordt in Scandinavië weer de Melodi Grand Prix Nordic weer georganiseerd, reden voor de meeste Scandinavische landen om te stoppen met het Junior Eurovisiesongfestival. Alleen Zweden doet nog mee. In 2010 ging het aantal deelnemers weer omhoog, zij het met slechts één land: Moldavië debuteerde; Letland en Litouwen keerden terug naar het festival, maar Cyprus en Roemenië trokken zich terug. Van de 29 landen die tot nu toe deelgenomen hebben, zijn er anno 2016 slechts twee die aan elke editie hadden deelgenomen: Nederland en Wit-Rusland.

Land 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Vlag van Albanië Albanië
Vlag van Armenië Armenië
Vlag van Australië Australië
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan
Vlag van België België
Vlag van Bulgarije Bulgarije
Vlag van Cyprus Cyprus
Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Georgië Georgië
Vlag van Griekenland Griekenland
Vlag van Ierland Ierland
Vlag van Israël Israël
Vlag van Italië Italië
Vlag van Kroatië Kroatië
Vlag van Letland Letland
Vlag van Litouwen Litouwen
Vlag van Macedonië Macedonië
Vlag van Malta Malta
Vlag van Moldavië Moldavië
Vlag van Montenegro Montenegro
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Noorwegen Noorwegen
Vlag van Oekraïne Oekraïne
Vlag van Polen Polen
Vlag van Portugal Portugal
Vlag van Roemenië Roemenië
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van San Marino San Marino
Vlag van Servië Servië
Vlag van Servië en Montenegro Servië en Montenegro
Vlag van Slovenië Slovenië
Vlag van Spanje Spanje
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland
Vlag van Zweden Zweden
Vlag van Zwitserland Zwitserland

Edities[bewerken]

Jaar Winnende land Artiest Lied Landen Datum Locatie Plaats
2003 Vlag van Kroatië Kroatië Dino Jelušić Ti si moja prva ljubav 16 15 november Forum København Vlag van Denemarken Kopenhagen
2004 Vlag van Spanje Spanje María Isabel Antes muerta que sencilla 18 20 november Håkons Hall Vlag van Noorwegen Lillehammer
2005 Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland Ksenia Sitnik My vmeste 16 26 november Ethias Arena Vlag van België Hasselt
2006 Vlag van Rusland Rusland The Tolmachevy Twins Veseniy jazz 15 2 december Sala Polivalentă Vlag van Roemenië Boekarest
2007 Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland Alexei Zjigalkovitsj S druz'jami 17 8 december Ahoy Rotterdam Vlag van Nederland Rotterdam
2008 Vlag van Georgië Georgië Bzikebi Bzzz 15 22 november Spyros Kyprianou Athletic Center Vlag van Cyprus Limasol
2009 Vlag van Nederland Nederland Ralf Mackenbach Click clack 13 21 november Sportpaleis Vlag van Oekraïne Kiev
2010 Vlag van Armenië Armenië Vladimir Arzumanian Mama 14 20 november Minsk Arena Vlag van Wit-Rusland Minsk
2011 Vlag van Georgië Georgië Candy Candy music 13 3 december Karen Demirchiancomplex Vlag van Armenië Jerevan
2012 Vlag van Oekraïne Oekraïne Anastasiya Petryk Nebo 12 1 december Heineken Music Hall Vlag van Nederland Amsterdam
2013 Vlag van Malta Malta Gaia Cauchi The start 12 30 november Oekraïnapaleis Vlag van Oekraïne Kiev
2014 Vlag van Italië Italië Vincenzo Cantiello Tu primo grande amore 16 15 november Malta Shipbuilding Vlag van Malta Marsa
2015 Vlag van Malta Malta Destiny Chukunyere Not my soul 17 21 november Arena Armeec Vlag van Bulgarije Sofia
2016 Vlag van Georgië Georgië Mariam Mamadasjvili Mzeo 17 20 november Mediterranean Conference Centre Vlag van Malta Valletta
2017 26 november Sportpaleis Vlag van Georgië Tbilisi

Toptiennoteringen[bewerken]

Hieronder volgt een lijst van toptiennoteringen van alle deelnemende landen. Landen in het grijs vermeld doen niet meer mee.

Nr. Land 1ste 2de 3de 4de 5de 6de 7de 8ste 9de 10de Totaal
1 Vlag van Georgië Georgië 3 1 - 2 1 1 - - - 1 9
2 Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland 2 1 2 2 1 1 2 - 2 - 13
3 Vlag van Malta Malta 2 - - 2 - 1 1 1 - - 7
4 Vlag van Armenië Armenië 1 4 2 - 1 1 - 1 - - 10
5 Vlag van Rusland Rusland 1 2 - 4 1 2 1 - 1 - 12
6 Vlag van Spanje Spanje 1 2 - 1 - - - - - - 4
7 Vlag van Oekraïne Oekraïne 1 2 - - 1 1 - - 2 - 7
8 Vlag van Nederland Nederland 1 1 - - - - 2 3 1 - 8
9 Vlag van Kroatië Kroatië 1 - 1 - - - - - - 1 3
10 Vlag van Italië Italië 1 - 1 - - - - - - - 2
11 Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk - 1 1 - - - - - - - 2
12 Vlag van Bulgarije Bulgarije - 1 - - - - 1 1 2 - 5
13 Vlag van Servië Servië - - 2 - 1 - 1 - - 2 6
14 Vlag van Zweden Zweden - - 1 - - 2 - 1 2 - 6
15 Vlag van Litouwen Litouwen - - 1 - - 1 - - - 1 3
16 Vlag van Noorwegen Noorwegen - - 1 - - - - - - - 1
16 Vlag van Slovenië Slovenië - - 1 - - - - - - - 1
18 Vlag van Denemarken Denemarken - - - 1 2 - - - - - 3
19 Vlag van België België - - - 1 1 1 3 - - 2 8
20 Vlag van Roemenië Roemenië - - - 1 1 1 - - 1 2 6
21 Vlag van Macedonië Macedonië - - - - 2 - 1 1 - - 4
22 Vlag van Australië Australië - - - - 1 - - 1 - - 2
23 Vlag van Albanië Albanië - - - - 1 - - - - - 1
24 Vlag van Griekenland Griekenland - - - - - 1 - 1 1 - 3
25 Vlag van Moldavië Moldavië - - - - - 1 - 1 - 1 3
26 Vlag van Frankrijk Frankrijk - - - - - 1 - - - - 1
27 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan - - - - - - 1 - - - 1
28 Vlag van Cyprus Cyprus - - - - - - - 2 1 1 4
29 Vlag van Israël Israël - - - - - - - 1 - - 1
30 Vlag van Letland Letland - - - - - - - - 1 1 2
31 Vlag van Ierland Ierland - - - - - - - - - 1 1
31 Vlag van San Marino San Marino - - - - - - - - - 1 1
33 Vlag van Montenegro Montenegro - - - - - - - - - - 0
33 Vlag van Polen Polen - - - - - - - - - - 0
33 Vlag van Portugal Portugal - - - - - - - - - - 0
33 Vlag van Servië en Montenegro Servië en Montenegro - - - - - - - - - - 0
33 Vlag van Zwitserland Zwitserland - - - - - - - - - - 0

Externe link[bewerken]