Bulgarije op het Junior Eurovisiesongfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Bulgarije Bulgarije
Eerste deelname 2007
Aantal deelnamen 6
Winst 0
Zender BNT
Statistieken
Hoogste positie 2de (2014)
Laagste positie laatste (2008)
Portaal  Portaalicoon   Eurovisiesongfestival

Bulgarije neemt sinds 2007 deel aan het Junior Eurovisiesongfestival.

Geschiedenis[bewerken]

De tweelingbroers Hasan & Ibrahim werden in 2014 tweede samen met Krisia.

Bij het debuut in 2007 stuurde Bulgarije de groep Bon-Bon naar Rotterdam. De groep haalde 86 punten en daardoor een zevende plaats. Een jaar later haalde de veertienjarige Krestiana Kresteva een laatste plaats met maar vijftien punten. Deze score was opgebouwd uit twaalf standaardpunten die elke deelnemer krijgt en drie punten van Macedonië. Hierna besloot Bulgarije om thuis te blijven.

In 2011 was Bulgarije weer van de partij. Twee maanden na het verstrijken van de deadline voor inschrijvingen werd op 15 augustus 2011 alsnog bekendgemaakt dat meedeed met het festival. De Bulgaarse omroep was overgehaald door gastomroep ARMTV om mee te doen, vanwege het kleine deelnemersaantal van twaalf landen. Met het liedje Soepergeroj werd de elfjarige zanger Ivan Ivanov slechts achtste. Dit resultaat deed Bulgarije besluiten om weer thuis te blijven.[bron?]

Nadat er in de twee jaren daarna een aantal veranderingen in het festival gekomen waren, besloten de Bulgaren weer eens een kansje te wagen. Ze stuurden de tienjarige Krisia en de tweeling Hassan & Ibrahim naar Malta met het liedje Planet of the Children. Echter liep het tijdens de juryfinale, die een dag voor de grote finale plaatsvindt, niet zo succesvol af voor het trio. Tijdens het nummer viel namelijk de stroom uit, waardoor het gedurende een uur helemaal donker werd in de arena.[1] Nadat de stroom weer werkte mocht het trio nog een keer optreden, maar daarna werd besloten dat de jury de scores moest gaan geven op de avond van de televisie-uitzending op 15 november 2014. De Bulgaarse inzending eindigde uiteindelijk op een tweede plaats, wat de beste prestatie van Bulgarije is in de geschiedenis van het Junior Eurovisiesongfestival.

Bulgarije maakte al snel duidelijk dat ze ook interesse hadden in deelname aan het Junior Eurovisiesongfestival 2015. In eerste instantie zou het festival door Italië georganiseerd worden, maar al snel werd duidelijk dat Italië geen interesse had. Hierna werd Bulgarije als gastland gekozen en de deelnemers voor Bulgarije waren Gabriela en Ivan.Uiteindelijk eindigde ze met 62 punten op een 9de plaats. In 2016 koos het land voor dezelfde selectie en daar werd Lidia Ganeva als de winnaar naar Malta gestuurd. Bulgarije eindigde er als negende.

Voor het Junior Eurovisiesongfestival 2017 in Georgië nam Bulgarije oorspronkelijk deel maar door een wissel in de directie van de Bulgaarse omroep zag het zich genoodzaakt om terug te trekken.

Lijst van Bulgaarse deelnames[bewerken]

Jaar Artiest Lied Plaats Punten Taal
Vlag van Nederland 2007 Bon-Bon Bonbolandia 7 86 Bulgaars
Vlag van Cyprus 2008 Krestiana Kresteva Edna metsjta 15 15 Bulgaars
Vlag van Armenië 2011 Ivan Ivanov Soepergeroj 8 60 Bulgaars
Vlag van Malta 2014 Krisia, Hasan & Ibrahim Planet of the children 2 147 Bulgaars
Vlag van Bulgarije 2015 Gabriela & Ivan Colour of hope 9 62 Bulgaars
Vlag van Malta 2016 Lidia Ganeva Valsjeben den 9 161 Bulgaars en Engels

Festivals in Bulgarije[bewerken]

Jaar Plaats Zaal Presentatoren
2015 Vlag van Bulgarije Sofia Arena Armeec Poli Genova