Kroatië op het Junior Eurovisiesongfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Kroatië Kroatië
Eerste deelname 2003
Aantal deelnamen 5
Winst 1
Zender HRT
Statistieken
Hoogste positie 1ste (2003)
Laagste positie laatste (2014)
Portaal  Portaalicoon   Eurovisiesongfestival

Kroatië neemt deelt aan het Junior Eurovisiesongfestival sinds 2003.

Geschiedenis[bewerken]

Het land debuteerde met de elfjarige Dino Jelusić, met het liedje Ti si moja prva ljubav. Tijdens de puntentelling was het aardig spannend, want Spanje stond ook lang bovenaan. Uiteindelijk wist Dino het eerste Junior Eurovisiesongfestival te winnen met 134 punten.

De traditie dat het winnende land van het jaar ervoor het festival organiseert werd echter niet gebruikt bij het Junior Eurovisiesongfestival en zodoende ging het Junior Eurovisiesongfestival 2004 naar Manchester. Na een tijdje bleek de Britse omroep ITV niet over de financiële middelen te beschikken om het festival te organiseren. De EBU vroeg daarom of Kroatië het wilde organiseren. Het land accepteerde dit, maar was na eigen zeggen vergeten de hal waar het evenement moest gaan plaatsvinden te boeken. Daardoor moest het festival op het laatste moment uitwijken naar het Noorse Lillehammer. Nika Turković mocht dat jaar het land vertegenwoordigen en haalde voor Kroatië het brons binnen.

In 2005 werd de zus van winnaar Dino Jelusić, Lorena, gekozen om Kroatië te vertegenwoordigen. Met het liedje Rock baby eindigde ze op een teleurstellende twaalfde plaats. Het jaar daarna eindigde Kroatië weer niet succesvol, met Mateo Đido en zijn liedje Lea eindigde het land op een tiende plaats.

Na de twee slechte prestaties trok Kroatië zich in 2007 terug van het festival. Hierna duurde het tot 2014 voordat het land weer deelnam aan het Junior Eurovisiesongfestival. Dit keer zonden ze de Amerikaans-Kroatische zangeres Josie met het liedje Game over. Het eindigde uiteindelijk in grote teleurstelling voor het land. Josie eindigde op de laatste plaats met slechts 13 punten, waarvan er twaalf van de standaardpunten kwamen en één uit San Marino. Nog nooit zijn er zo weinig punten op het Junior Eurovisiesongfestival behaald. Door het slechte resultaat trok Kroatië zich opnieuw terug van het festival.

Lijst van Kroatische deelnemers[bewerken]

Jaar Artiest Lied Plaats Punten Taal
Vlag van Denemarken 2003 Dino Jelušić Ti si moja prva ljubav 1 134 Kroatisch
Vlag van Noorwegen 2004 Nika Turković Hej mali 3 126 Kroatisch
Vlag van België 2005 Lorena Jelušić Rock baby 12 36 Kroatisch
Vlag van Roemenië 2006 Mateo Đido Lea 10 50 Kroatisch
Vlag van Malta 2014 Josie Game over 16 13 Kroatisch en Engels