Evelyn Hamann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hamann begin jaren '80

Evelyn Hamann (Hamburg, 6 augustus 1942 - Hamburg, 28 oktober 2007) was een Duitse actrice en comédienne.

Afkomstig uit een muzikale familie werd Hamann als toneelspeelster opgeleid aan de Staatliche Hochschule für Musik und darstellende Kunst Hamburg in Hamburg. Tijdens haar opleiding begon ze reeds kleine rollen te spelen maar in 1968 ging ze pas echt van start. De jaren daarna speelde ze tal van toneelrollen.

In 1976 werd ze de vaste komische tegenspeelster van de komiek Loriot. Aan tal van tv-sketches waarin zij de Duitse huisvrouw moest verbeelden en de Duitse samenleving op de korrel werd genomen, dankte zij haar grootste bekendheid. Tot in het eerste decennium van de 21e eeuw werden deze sketches opgevoerd.

Hamann deed ook andere tv-rollen. Van 1986 tot 1989 speelde ze als huishoudster Carsta Michaelis mee in de dramaserie Die Schwarzwaldklinik. In diezelfde jaren had ze ook een rol - die van Thea - in de artsenserie Der Landartz. Van 1992 tot 1999 werden er Evelyn Hamann Specials en van 1993 tot 2005 Evelyn Hamanns Geschichten aus dem Leben uitgezonden. Van 1993 tot 2006 had ze een hoofdrol in de satirische Krimiserie Adelheid und ihre Mörder. Daarnaast speelde ze diverse gastrollen, bijvoorbeeld in Tatort en Der Alte.

Evelyn Hamann overleed op 65-jarige leeftijd ten gevolge van lymfeklierkanker.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Evelyn Hamann van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.