Everybody's Free (To Wear Sunscreen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Everybody's Free (To Wear Sunscreen) is een single van de Australische regisseur Baz Luhrmann die in 1999 door het EMI Music Australia Pty. Ltd. label werd uitgebracht.

Het lied bestaat enkel uit gesproken woord met op de achtergrond melancholische muziek, een techniek die bekend staat als Parlando. De songtekst, die bestaat uit een lange reeks van humoristisch, maar ook praktisch advies, werd overgenomen van een column door Mary Schmich van de Chicago Tribune.

Er werd weleens beweerd dat de tekst van schrijver Kurt Vonnegut afkomstig was - hij zou het hebben voorgedragen tijdens een speech bij een diploma-uitreiking. Vonnegut zelf vond die (foute) bewering vermakelijk.

Parodie[bewerken | brontekst bewerken]

Het lied gaf aanleiding tot een aantal parodieën. In 1999 had de muzikant en comediant Chris Rock succes met zijn gesproken woord No Sex (In the Champagne Room). John Safran bracht ook een lied uit, met de titel Not the Sunscreen Song, een verwijzing naar Everybody's Free (To Wear Sunscreen).

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20
Everybody's Free (To Wear Sunscreen) - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1930 - - -
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.