Evgeny Morozov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Evgeny Morozov
Evgeny Morozov in 2015
Algemene informatie
Geboren 1984
Geboorteplaats Soligorsk, Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek
Land Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland
Beroep Schrijver
Werk
Bekende werken To Save Everything, Click Here
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Evgeny Morozov (Soligorsk, 1984) is een blogger, internetscepticus, publicist en onderzoeker. Hij bestudeert de sociale en politieke gevolgen van nieuwe technologieën zoals sociale media en het internet.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Evgeny Morozov groeide op in het zuiden van de voormalige Sovjetrepubliek Wit-Rusland. Met de financiële steun van het Open Society Institute, ging Morozov op zijn zeventiende Bedrijfskunde en Marketing studeren aan de American University in Bulgarije. Na zijn studie in Bulgarije verhuisde Morozov in 2005 naar Berlijn, waar hij een jaar studeerde aan de ECLA (European College of Liberal Arts). Nadat hij was afgestudeerd kreeg hij een baan bij de non-profit nieuwsorganisatie Transitions Online (TOL). Deze organisatie zet nieuwe technologie in om de democratie in communistische landen in Oost- Europa te versterken. Zijn twijfel over sociale media en het internet stak voor het eerst de kop op na acties, campagnes en protesten in Moldavië. Deze acties noemde Morozov als een van de eerste een Twitter-revolutie. Het internet en social media waren belangrijke middelen in het aanwakkeren van democratische bewegingen, maar Morozov zag dat de autoritaire regimes het net zo handig gebruikten voor onderdrukking en opsporing van kritische burgers. In 2008 verliet Morozov Transitions Online. Hij startte zelf een onderzoek over hoe het internet democratisering kon belemmeren, wat in 2011 resulteerde in The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom, waarin hij de revolutionaire kracht van het internet en sociale media bekritiseert.

The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is het eerste boek dat Morozov schreef nadat hij Transitions Online verliet. Vroeger was hij een sterke voorstander van het internet. Zijn mening heeft hij drastisch herzien nadat hij zag wat het internet doet met mensen. In dit boek waarschuwt hij voor de gevaren van sociale media, internet, apps en tools met betrekking tot de dictatoriale regimes. Vroeger zagen mensen het internet als een vrijheid. Mensen waren cyber-utopisch, het internet was een wondermiddel. Morozov houdt hier een heel andere mening op na. In dit boek vertelt hij over de negatieve dingen die veroorzaakt worden door het internet. Dingen zoals stalken, internetpesten, onderdrukking enzovoort. De hoofdgedachte van dit boek gaat over vrijheid. Het internet wordt voor de maatschappij gezien als vrijheid, maar dat is het totaal niet. Het internet wordt niet alleen door democratische, goedbedoelende mensen gebruikt maar ook door dictatoren en veiligheidsdiensten. Hij beschrijft dat Rusland in plaats van YouTube, RuTube gebruikt. Hierop worden alleen filmpjes gepost die de Russische regering wil laten zien. Het wordt dus gebruikt als pure propaganda voor de Russische regering. Een ander voorbeeld dat hij beschrijft in dit boek is dat mensen vroeger dachten dat het internet ons socialer zou maken omdat we in contact komen met mensen van over de hele wereld. Dit is niet gebeurd en het lijkt wel alsof we nog asocialer zijn geworden tegenover elkaar.

To Save Everything, Click Here[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is het tweede boek van Morozov dat verder bouwt op The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom. In dit boek beschrijft hij dat mensen slaven zijn geworden van de sociale media. Hij wil met dit boek zijn lezers wakker schudden rond het thema internet. Het internet dringt in steeds meer domeinen van onze samenleving door en wordt alomtegenwoordig. Zijn belangrijkste stelling in dit boek is dat het internet niet de oplossing is voor al onze problemen, zoals vaak wordt gedacht.

Hij schrijft bijvoorbeeld: ‘Door de digitale hamers van Silicon Valley gaan alle problemen er bij voorbaat uitzien als spijkers, en alle oplossingen als apps.’. Een klimaatprobleem, bijvoorbeeld. Daar hebben we toch een app voor dat het probleem wel zal oplossen. Dit fenomeen noemt Morozv ‘internetcentrisme’. Wij hebben snel de neiging om grootse problemen met online technologie te willen oplossen. Een quick-online-fix noemt hij dit. Een neiging die volgens Morozov gedoemd is om te mislukken. Hij zegt dat echte problemen vragen om goed onderbouwde, duurzame antwoorden, en niet om snelle technologische oplossingen.

In dit boek beschrijft hij het voorbeeld: software voor misdaadpreventie. Misdaad is een groot maatschappelijk probleem en volgens Morozov kun je dit niet aanpakken met snelle technologische snufjes. Wij moeten zelf voor een oplossing zorgen die duurzaam en veilig is. Het gaat erom dat het wereldwijde netwerk niet als iets natuurlijks gezien moet worden, maar een constructie die voor 100 procent het gevolg is van menselijke beslissingen. Het internet is volgens hem niet revolutionair, zoals de meesten denken. Het internet bevat donkere kanten waar wij, als mensen te naïef in zijn.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Evgeny Morozov: Om de wereld te redden, klik hier. Vert. van To Save Everything, Click Here, door J.A. Baijens. Tilburg, De Wereld, 2014. ISBN 9789079051106
  • Evgeny Morozov: The Net Delusion. The Dark Side of Internet Freedom (2011)

Artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

In onder meer

  • The New York Times
  • The Economist
  • The Wall Street Journal
  • Financial Times
  • London Review of Books
  • Times Literary Supplement

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]