Fair Wear Foundation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Fair wear foundation)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Quasi 0 interne links. Voldoet zo niet echt aan standaardopmaak (WP:C) van een Wikipedia-artikel.

Fair Wear Foundation
FWF Logo.png
Structuur
Directeur Alexander Kohnstamm, algemeen directeur
Type Non-profitorganisatie
Doel FWF zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie voor iedereen. De stichting ondersteunt, controleert en inspecteert de aangesloten kledingmerken op het gebied van mensenrechten en voorziet de leden van training, compliancetools en hulp bij verbetertrajecten.
Media
Website www.fairwear.org

Fair Wear Foundation (FWF) is een onafhankelijke multistakeholder organisatie. De stichting werkt samen met kledingmerken, en relevante organisaties uit  de kledingindustrie aan betere  arbeidsomstandigheden in de fabrieken.

Kledingmerken[bewerken]

FWF werkt samen met merken die hun kledingproductie eerlijker willen maken. In 2019 zijn ruim 80 bedrijven aangesloten, die samen meer dan 130 kledingmerken uit tien Europese landen vertegenwoordigen.[1] Alle merken die zich bij FWF aansluiten, werken aan het implementeren van  acht arbeidsnormen van FWF.[2]

FWF merken werken samen met fabrieken aan betere arbeidsomstandigheden. Ze erkennen en nemen hun verantwoordelijheid voor de omstandigheden waaronder hun kleding is gemaakt.[3] Ze werken in de farbieken zelf aan betere arbeidsomstandigheden en passen ook hun manier van zakendoen aan. De beslissingen die managers van kledingmerken hier in Europa nemen, kunnen namelijk een enorme invloed hebben op de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken aan de andere kant van de wereld. Deze twee kanten van de kledingketen kunnen niet los van elkaar worden gezien.

De arbeidsnormen van FWF[bewerken]

De Fair Wear Foundation Gedragscode bevat acht arbeidsnormen. Deze zijn gebaseerd op de afspraken van de Internationale Arbeidsorganisatie en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.[4] De Gedragscode van FWF staat bekend om de strenge richtlijnen op het gebied van de vrijheid van verenigen, werktijden en een leefbaar loon.[5]

De acht arbeidsnormen van FWF zijn:

 • Het werk wordt vrijwillig uitgevoerd. Oftewel: er is geen dwangarbeid.
 • Er is geen discriminatie op de werkvloer.
 • Er worden geen kinderen uitgebuit.
 • Werknemers mogen zich verenigen en collectief onderhandelen.
 • Werknemers krijgen genoeg betaald.
 • Er zijn redelijke werktijden.
 • De werkomgeving is veilig en gezond.
 • Er is een juridisch bindende arbeidsovereenkomst, oftewel, een eerlijk en wettig contract.

Productielanden[bewerken]

FWF is actief in elf productielanden: Bangladesh, Bulgarije, China, India, Indonesië, Noord-Macedonië, Myanmar, Roemenië, Tunesië, Turkije en Vietnam.[6] In deze landen werkt FWF nauw samen met lokale inspectieteams en trainers.

Daarnaast werkt FWF intensief samen met tal van nationale en internationale organisaties, zoals vakbonden, andere ngo’s en overheidsinstanties.

Instrumenten voor verandering[bewerken]

Hoe brengt FWF nu verandering teweeg? Door middel van Brand Performance Checks, fabrieksinspecties en trainingen en door middel van klachtenlijnen voor de fabrieksarbeiders in de landen.

Brand Performance Checks[bewerken]

FWF gebruikt Brand Performance Checks om vast te stellen hoe effectief kledingmerken werken aan betere arbeidsomstandigheden en hoe ze dat nog beter kunnen doen.[7] FWF rapporteert publiekelijk over de resultaten wat een grote mate van transparantie vereist van de aangesloten merken.[8]

Fabrieksinspecties[bewerken]

Bij een FWF-inspectie bezoeken een werknemersinterviewer, een documenteninspecteur en een arbodeskundige de fabriek. Zij zijn onmisbaar voor het blootleggen van problemen. Het team bestaat altijd uit lokale deskundigen. Na de inspectie bespreekt het team hoe het merk en de fabriek verbeteringen kunnen doorvoeren. Het merk en het management van de fabriek maken vervolgens een concreet stappenplan, met een duidelijke planning.[9]

FWF beschouwt de inspectie als een startpunt. Op basis van de inspectie kunnen het merk en de fabriek samen aan concrete verbeteringen werken. Die samenwerking is essentieel voor een succesvol verbetertraject.[10]

Workplace Education Programmes[bewerken]

Tijdens trainingen in fabrieken informeert FWF werknemers en managers van kledingfabrieken over hun rechten en over waar werknemers terecht kunnen als ze klachten hebben.[11]

Klachtenlijnen[bewerken]

FWF beschikt over klachtenlijnenin de productielanden. Als een fabrieksmedewerker een klacht indient, stelt FWF een onderzoek in. Is de klacht terecht? Dan gaat het merk samen met de leverancier op zoek naar een oplossing.[12]

Samenwerking[bewerken]

FWF werkt samen met andere partijen in zowel producerende als consumerende landen. Door samenwerking proberen we consumenten en beleidsmakers bewust te maken van de huidige problemen in de textielindustrie en wat wij zien als mogelijke oplossingen. FWF kan met concrete voorbeelden aantonen hoe een eerlijke kledingindustrie eruit zou moeten zien. Ook gebruikt FWF haar opgedane kennis om in verschillende landen te lobbyen voor betere werkomstandigheden.

FWF brengt alle partijen op elk niveau samen – van bestuurlijke beslissingen tot inspecties op de werkvloer – zodat merken, brancheverenigingen, vakbonden, overheidsorganen en ngo’s stuk voor stuk hun stem kunnen laten horen om samen een eerlijke kledingindustrie te bewerkstelligen.

Geschiedenis[bewerken]

FWF is opgericht in 1999 als multi stakeholder initiatief. Net als veel andere landen had Nederland de kledingproductie in die tijd al grotendeels naar lagelonenlanden verplaatst. Nadat vakbond Mondiaal FNV en de Schone Kleren Campagne jarenlang campagne hadden gevoerd tegen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden, namen ze contact op met de werkgeversorganisaties, met het voorstel om samen de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren.

Tussen 1999 en 2002 voerde FWF samen met vier Nederlandse bedrijven proefprojecten uit om de Gedragscode praktisch uitvoerbaar te maken.

De volgende stap was het zoeken van bedrijven die zich bij FWF wilden aansluiten. In maart 2003 werden de eerste elf leden bekendgemaakt.

In 2019 werken er in Amsterdam meer dan 50 mensen bij FWF. Daarnaast zijn er nog de lokale teams in de productielanden.

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

 1. (en) Brands. Fair Wear Foundation. Geraadpleegd op 2019-08-13.
 2. (en) Labour Standards. Fair Wear Foundation. Geraadpleegd op 2019-08-13.
 3. (nl) Shared responsibility.
 4. (en) ILO Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work (DECLARATION). www.ilo.org. Geraadpleegd op 2019-08-13.
 5. Review the main features of over 130 Voluntary Sustainability Standards. standardsmap.org. Geraadpleegd op 2019-08-13.
 6. (en) Countries. Fair Wear Foundation. Geraadpleegd op 2019-08-13.
 7. (en) FWF Brand Performance Check guide 2018. Fair Wear Foundation. Geraadpleegd op 2019-08-13.
 8. (en) Resources. Fair Wear Foundation. Geraadpleegd op 2019-08-13.
 9. (en) Factory Guide. Fair Wear Foundation. Geraadpleegd op 2019-08-13.
 10. Terms for audits by FWF audit teams. Geraadpleegd op 1 January 2018.
 11. (en) Workplace Education Programme 2018. Fair Wear Foundation. Geraadpleegd op 2019-08-13.
 12. (en) Complaints handling. Fair Wear Foundation. Geraadpleegd op 2019-08-13.