Fallen Astronaut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fallen Astronaut op de maan
Een brief geschreven door Jan Stalmans aan Paul Van Hoeydonck, die hem terugstuurde met zijn antwoord

Fallen Astronaut (Gevallen ruimtevaarder) is een aluminium beeldje van een astronaut van 8,5 cm gemaakt door de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Het was het eerste, en tot op heden het enige, kunstobject op de maan.

De "Fallen Astronaut" is op de maan gekomen doordat de bemanning van de Amerikaanse Apollo 15-ruimtemissie een persoonlijk gebaar wilde maken ter ere van de Amerikaanse astronauten en Sovjet-kosmonauten die hun leven gegeven hadden voor de ontwikkeling van de verkenning van de ruimte. De toen drie recent omgekomen kosmonauten van de Sovjetmissie Sojoez 11 versterkten dit verlangen.

David Scott, de commandant van de missie, ontmoette Paul Van Hoeydonck op een eetfestijn. Scott wist dat Van Hoeydonck het thema ruimtevaart gebruikte in zijn kunst en besprak het idee van een beeldje met hem.[1] Hieruit groeide de overeenstemming dat Paul Van Hoeydonck een beeldje zou maken om op de maan te plaatsen.

Voorwaarden en uitwerking[bewerken]

Van Hoeydonck kreeg een aantal ontwerprichtlijnen van David Scott. Het beeldje diende licht en stevig te zijn en de extreme temperatuurverschillen op de maan kunnen weerstaan. Ook diende het beeldje geslachtloos te zijn noch lijken te behoren tot een bepaalde etnische groep. Omdat David Scott geen commercialisering van de ruimte wou zou de naam van Paul Van Hoeydonck niet publiek gemaakt worden.

Op 2 augustus 1971 plaatse David Scott op het einde van de laatste ruimtewandeling van de Apollo 15 missie een gedenkplaat op maan. Deze bevat de veertien namen van al de toen bekende omgekomen astronauten en kosmonauten. Scott plaatste het beeldje "Fallen Astronaut" ernaast in gevallen toestand.

Lijst van namen op de gedenkplaat[bewerken]

De namen van de toen ook reeds overleden kosmonauten Valentin Bondarenko en Grigory Nelyubov zijn niet opgenomen omdat hun overlijden niet was vrijgegeven door de Sovjet autoriteiten.

Terug op aarde[bewerken]

Het was pas tijdens de persconferentie na de missie dat de bemanning publiek maakte dat ze het beeldje en gedenkplaat op de maan hadden achtergelaten. Zoals was afgesproken hield de bemanning wel de naam van de kunstenaar geheim.

In november 1972 liet het Smithsonian Institution weten dat het graag een replica zou hebben van het beeldje en de gedenkplaat. De bemanning stemde hiermee in onder voorwaarde dat het zou geplaatst worden in het museum op een waardige wijze en zonder reclame ervoor. David Scott regelde het met Paul Van Hoeydonck om voor de kopie van de Fallen Astronaut te zorgen. Zelf zorgde hij voor de gedenkplaat. Sinds april 1972 heeft het Smithsonian Institution de replica's in haar bezit. Deze zijn aldaar te bezichtigen.[1]

Negatief imago[bewerken]

In 1972 werd aangekondigd dat 950 replica's van de Fallen Astronaut verkocht gingen worden in de Waddell Gallery in New York voor $750 per stuk. Achter het plan zat Paul Van Hoeydonck, ondanks de afspraak met de bemanning van de Apollo 15 dat het beeldje niet commercieel gebruikt mocht worden. Op deze geplande verkoop kwam een negatieve reactie van David Scott.

Na de negatieve reactie trok Paul Van Hoeydonck zijn toestemming in voor de reproductie en verkoop van de beeldjes.[2] Ondanks dat de verkoop nooit is doorgegaan bleef de vermeende verkoop van de replica's Paul Van Hoeydonck achtervolgen.

Naar aanleiding van een vermelding in de Engelstalige versie van de encyclopedie Wikipedia waarin beweerd werd dat Paul Van Hoeydonck wel degelijk 950 beeldjes van de gevallen astronaut verkocht had schreef Paul Van Hoeydonck in september 2007 een brief. Hierin verklaarde hij dat er in totaal slechts 50 replica's gemaakt zijn met zijn toestemming. Slecht één exemplaar heeft hij ooit verkocht en de meeste van de 50 stuks zijn nog steeds in zijn bezit.[3]

Locatie van de beeldjes[bewerken]

Van de Fallen Astronaut zijn officieel 50 stuks gemaakt. De meeste hiervan zijn ongesigneerd in het bezit van Paul Van Hoeydonck.[3]

Hieronder kunt u de lijst van waar de verspreide beeldjes zich bevinden of bevonden zo ver geweten;

Bronvermelding[bewerken]

  1. a b NASA News Release 72-189
  2. Kunstmonografie: Paul Van Hoeydonck door Willy Van den Bussche, page 16-17, pub.1980, ISBN 90-209-0885-5
  3. a b c d e Brief Paul Van Hoeydonck september 2007
  4. a b c d e Kunstmonografie: Paul Van Hoeydonck door Willy Van den Bussche, pub.1980, pagina 14, 18 en 19 ,ISBN 90-209-0885-5
  5. a b OTRS:2007111010011079 Verklaring Jan Stalmans
  6. deltafm.fr - Fallen Astronauts a atteri dans le jardin des sculptures du Laac