Paul Van Hoeydonck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Paul Van Hoeydonck (Antwerpen, 8 oktober 1925) is een Belgisch kunstenaar. Hij hield zich onder andere bezig als beeldhouwer, schilder, tekenaar, collagekunstenaar en graficus.

Portret door Willy Bosschem

In 1941 volgde hij aan de Academie in Antwerpen een avondcursus tekenen en hij werkte later in het tekenatelier van Jos Hendrickx. Behaalde graduaat kunstgeschiedenis aan het Kunsthistorisch Instituut in Antwerpen, en ook aan het Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde in Brussel volgde hij cursussen. BRUSSEL : Vanaf 1955 volgt een korte periode geometrisch abstract, Paul Van Hoeydonck wordt lid of medestichter van de groepen "ArtAbstrait", "Formes" en "Art Construit". In 1957 creëert hij zijn eerste monochrome wit abstracte "Lichtwerken". Solo-exposities in de bekende galerie Saint-Laurent te Brussel in 1956, 1957 en 1959. In 1961 en 1963 zijn er individuele tentoonstellingen in het Paleis voor Schone Kunsten. Hij exposeert er respectievelijk zijn "plexi-reliëfs met lichtwerk" en "steden van de toekomst". Met zijn plexi-reliëfs verlaat hij het platte vlak en begint door het licht- en schaduwspel en de lichtbreking aan de dematerialisering van de stof. In 1961 is er de expo "Bonhommes et monocles de Paul Van Hoeydonck - pientre du ciel" in de galerie P.Vanderborght met de uitgave van een manifest geschreven door de belangrijkste Belgische avant-garde criticus van dat ogenblik, Jan Walravens. Het is meteen de start van Paul Van Hoeydonck als assemblagekunstenaar. In 1965 wordt hij door de critici Jean Dypréau en Pierre Restany geselecteerd voor de geruchtmakende expo "PopArt, Nieuw Realisme" in het paleis voor schone kunsten.

Fallen Astronaut op de maan

Hij toonde vooral belangstelling voor de aanwezigheid van de mens in de ruimte. Hij gaf de planeten en de constellaties een plaats in zijn schilderijen. In 1971 zetten de astronauten van de Apollo 15 zijn beeldje "Fallen Astronaut" op de maan.

Van Hoeydonck werd in 2014 geridderd tot Ridder in de Leopoldsorde met ranginneming op 26 november 2014.[1]