Naar inhoud springen

Fargo (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fargo
Fargo
Genre Misdaaddrama
Zwarte komedie
Anthologieserie
Speelduur per afl. 48–68 minuten
Bedenker Noah Hawley
Hoofdrollen Billy Bob Thornton
Allison Tolman
Colin Hanks
Martin Freeman
Muziek Jeff Russo
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Fargo (1996) van Joel en Ethan Coen
Uitzendingen
Start 15 april 2014
Afleveringen 51
Seizoenen 5
Zender FX
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Fargo is een Amerikaanse anthologieserie uit 2014, geschreven door Noah Hawley. De serie is gebaseerd op de gelijknamige film Fargo uit 1996 onder regie van de broers Joel en Ethan Coen, die tevens zijn aangetrokken als uitvoerend producent voor de televisieserie. De eerste aflevering werd op 15 april 2014 uitgezonden op FX.

Seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen bestond uit tien afleveringen waarvan op 15 april 2014 de eerste werd uitgezonden op FX, op 17 juni 2014 sloot het eerste seizoen af. Bedenker Hawley bevestigde dat de serie een vervolg zou krijgen, met een nieuw verhaal en nieuwe personages. Dit maakt Fargo een anthologieserie.[1]

Het verhaal speelt zich af rond het plaatsje Bemidji in Minnesota in 2006 waar passant Lorne Malvo (gespeeld door Billy Bob Thornton), een misdaadsyndicaat en verzekeringsagent Lester Nygaard (Martin Freeman) het met elkaar en met de politie aan de stok krijgen. Er vallen meerdere doden en hulpsheriff Molly Solverson en Gus Grimly, een agent uit Duluth, proberen de zaak op te lossen maar worden tegengewerkt door vrijwel iedereen, waaronder de politie zelf.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede seizoen bestond eveneens uit tien afleveringen, werd opgenomen in januari 2015 in Calgary, Canada [2] en uitgezonden in het najaar van 2015. In dit seizoen, dat speelt in het voorjaar van 1979 en kan worden gezien als een prequel van seizoen 1, komen twee van de personages uit het eerste seizoen terug: Molly Solverson en haar vader Lou Solverson, beide - vanwege het leeftijdsverschil - gespeeld door andere acteurs.

In deze reeks, die zich voornamelijk afspeelt in Luverne, wordt een lid van de criminele familie Gerhardt aangereden door schoonheidspecialiste Peggy Blumquist nadat zijn poging tot omkoping van een rechter heeft geleid tot een bloedbad. Peggy en haar man Ed doen hun best niet verder betrokken te raken maar door toedoen van rijkspolitieagent Lou Solverson, diens schoonvader sheriff Hank Larsson (gespeeld door Ted Danson), de Gerhardts en een concurrerende bende raken zij steeds dieper in de ellende.

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 3 werd opgenomen in 2017. Dit seizoen bestaat ook uit 10 afleveringen en werd eveneens in Calgary opgenomen. Anders dan de voorafgaande serie staat dit seizoen qua verhaal geheel los van eerdere seizoenen.

Het verhaal speelt in 2010. Reclasseringsambtenaar Ray Stussy en zijn vriendin Nikki Swango - die hij begeleidt - proberen rijkdom te vergaren door een kostbare postzegel te stelen van Ray's succesvolle broer Emmit. Het plan valt door een persoonsverwisseling in duigen, er vallen twee dodelijke slachtoffers en de twee proberen hun betrokkenheid te verdoezelen. Ondertussen probeert Emmit een lening af te betalen bij een louche investeringsmaatschappij maar dat bedrijf, geleid door V. M. Varga, heeft andere plannen. Hoofdcommissaris Gloria Burgle, wier stiefvader tot de slachtoffers behoort, probeert de zaak te ontwarren.

Opmerkelijk: de twee broers Stussy - Ray en Emmit - worden gespeeld door dezelfde acteur, Ewan McGregor.

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

De opnames voor deze reeks van 11 afleveringen is begonnen in oktober 2019. De hoofdrol is voor Chris Rock in de rol van de leider van een misdaadsyndicaat bestaande uit zwarte migranten die in de jaren 1950 naar het Noorden trekken vanwege de rassenscheidingswetten van Jim Crow in het Zuiden, die in conflict komen met de maffia van Kansas City. Overige rollen zijn voor Jason Schwartzman, Ben Whishaw, Jessie Buckley, Salvatore Esposito, Glynn Turman en Jack Huston.[3] De eerste reeks afleveringen is onder regie van Noah Hawley, bedenker en uitvoerend producent van de serie.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Andere rollen[bewerken | brontekst bewerken]

 

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Andere rollen[bewerken | brontekst bewerken]

 

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Andere rollen[bewerken | brontekst bewerken]

 

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrol[bewerken | brontekst bewerken]

Andere rollen[bewerken | brontekst bewerken]