Fender (scheepvaart)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Stootwil
Yokohamafender.

Een fender (zeevaart) of stootwil (pleziervaart) dient om de kinetische energie van een afmerend schip op te vangen en op die manier schade aan een schip of de afmeerconstructie te voorkomen.

Toelichting[bewerken]

In de binnenvaart gebruikt men voor hetzelfde doel een wrijfhout, hoewel vroeger in de binnenvaart ook wel stootwillen werden gebruikt.

Een fender is meestal van rubber of zachte kunststof en heeft diverse vormen. Een stootwil, vroeger van touwwerk, is tegenwoordig van een zachte kunststof en kan worden opgeblazen. De wil heeft meestal een druppelvorm of de vorm van een aan de einden afgeronde cilinder. Fenders kunnen op allerlei mogelijke manieren aan de wal worden bevestigd, stootwillen en wrijfhouten hangen aan een lijn of een touw.

In de havens en sluizen worden vaak houten geleidewerken gebruikt, om te voorkomen dat het schip schade maakt aan de kade- of sluismuren. In sommige sluizen, zoals bijvoorbeeld in de haven van Antwerpen, worden de hoeken van de sluis beschermd door wielfenders. In Emden wordt voor dat doel gebruikgemaakt van een serie zogenaamde donutfenders. Vóór het kunstwerk staat remmingwerk, dat ook die functie heeft. Bij het binnenlopen in sluizen en afmeren, alsook bij het afmeren op hun los- of laadplaats, wordt de scheepshuid van kleinere schepen beschermd door een fender, die door de schipper of dekman tussen schip en kade wordt gehouden.

In zeehavens wordt in de regel gebruikgemaakt van rubber fendersystemen in vaste opstelling of van drijvende fenders (pneumatisch of schuimgevuld). Bij kades en steigers voor kleinere schepen wordt vaak gebruikgemaakt van V-vormige rubber fenders, terwijl bij afmeerconstructies voor grote zeeschepen veelal gebruik wordt gemaakt van cone of cell fenders met een fenderpaneel om de reactie kracht van de fenders te verdelen, zodat de huiddruk niet te hoog wordt. Marineschepen maken vrijwel altijd gebruik van drijvende pneumatische of schuimgevulde fenders.

Veel jachten en pleziervaartuigen gebruiken bolfenders uit kunststof om hun polyesterrompen te beschermen. Vaak worden autobanden gebruikt. Het wordt in de watersport als onfatsoenlijk beschouwd om met de stootwillen buitenboord te varen.

Grote zeeschepen gebruiken in de haven over het algemeen geen fenders van zichzelf bij het afmeren. Uitzondering hierop is bijvoorbeeld als een bunkerboot langszij komt, of tankers die op zee langs elkaar afmeren om lading over te nemen. Hierbij worden vaak zogenoemde Yokohama pneumatische fenders of schuimgevulde fenders gebruikt.