Ferme-Olivier Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ferme-Olivier Cemetery
Toegang tot de begraafplaats
Toegang tot de begraafplaats
Bouwjaar 1915
Locatie Elverdinge, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 411
Ongeïdentificeerde slachtoffers 6
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Reginald Blomfield

Ferme-Olivier Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Elverdinge, een deelgemeente van Ieper. De begraafplaats ligt ongeveer 1,2 km ten westen van het dorpscentrum. De begraafplaats werd ontworpen door Reginald Blomfield en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het terrein is ongeveer 2.415 m² groot. Het Cross of Sacrifice staat in de noordwestelijke hoek en de Stone of Remembrance staat centraal aan de oostelijke muur. Er liggen 411 doden begraven.

Geschiedenis[bewerken]

De begraafplaats bij de "Ferme Olivier" werd vanaf 9 juni 1915 tot augustus 1917 gebruikt door verschillende medische hulpposten (Field Ambulances) omdat ze net buiten het bereik van de Duitse artillerie lag. Elverdinge en het kasteel (dat als hoofdkwartier werd gebruikt door de 38th (Welsh) Division, de Guards Division en de Royal Artillery) lagen echter wel in de gevarenzone. Toen op 29 december 1915 manschappen van het 3de bataljon van het Monmouthshire Regiment (49th West-Riding Division) een parade hielden werden ze getroffen door een Duitse granaat. Hierbij vielen 41 slachtoffers waarvan er 37 hier begraven werden.

De begraafplaats bevat 411 doden waaronder 408 Britten (waarvan er 6 niet konden geïdentificeerd worden) en 3 Duitsers.

Graven[bewerken]

  • Lt.Col. Frederick George Howard van de 49th Division Royal Engeneers, werd opgenomen in de Koninklijke Orde van Victoria (MVO) en ontving de Distinguished Service Order (DSO). Hij sneuvelde op 19 oktober 1915 in de leeftijd van 43 jaar.
  • majoor Jack Frederick Bligh, de kapiteins Charles O'Reilly Edwards en John Chamberlain en de onderluitenants Henry Arthur King, John David Vaughan en F.M. Myers werden onderscheiden met het Military Cross (MC).
  • de sergeanten G.R. Prothero en Ernest John Gibbs en de korporaal D. Towers ontvingen de Military Medal (MM).
  • Soldaat George Watkins van het 13th Bn. Welsh Regiment werd wegens desertie geëxecuteerd op 15 mei 1917.
  • Soldaat Robert Hope van het 1st Bn. Royal Inniskilling Fusiliers werd wegens desertie geëxecuteerd op 5 juli 1917. Hij was 23 jaar.[1]

Externe links[bewerken]