Naar inhoud springen

Ferri Somogyi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ferri Somogyi
Ferri Somogyi (links)
Algemene informatie
Volledige naam Ferenc Imre Somogyi
Geboren 3 juni 1973
Geboorteplaats Hilversum
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1995–heden
Beroep acteur, dj
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ferenc Imre (Ferri) Somogyi (Hilversum, 3 juni 1973) is een Nederlands acteur en dj. Hij kreeg bij het grote publiek vooral naamsbekendheid door zijn rol als Rik de Jong in de soap Goede tijden, slechte tijden.

Somogyi is kwart Hongaars; zijn vader Imre Somogyi is een voormalig Nederlands-Hongaars journalist.

Na het afronden van de havo aan het Laar & Berg heeft Somogyi een jaar Computer science (computerkunde) gestudeerd aan het Mesa Community College in San Diego. Daarna kwam hij terug naar Nederland om zijn dienstplicht te vervullen. Gedurende dat jaar heeft hij auditie gedaan voor Goede tijden, slechte tijden en daar kreeg hij, na een jaar bij het castingbureau van Harry Klooster te hebben gewerkt, te horen dat hij de rol van Rik de Jong mocht gaan spelen – een rol die speciaal voor hem geschreven was. Hij speelde deze rol in eerste instantie van 1995 tot begin 2003. In deze tijd speelde Somogyi ook in Baantjer, De garage, Bon bini beach, Het glazen huis en in de film Jezus is een Palestijn.

In 2002 emigreerde Somogyi officieel naar de Verenigde Staten om daar zijn carrière een vervolg te geven. Tijdens zijn verblijf aldaar was hij nog regelmatig op de Nederlandse televisie te zien en deed hij mee met Hotel Big Brother. In 2007 maakte hij zijn comeback als Rik de Jong in Goede tijden, slechte tijden. Aanvankelijk was gepland dat hij de serie na vier maanden weer zou verlaten, maar zijn contract werd verlengd.

In 2008 was Somogyi deelnemer bij Ranking the Stars. Hij was ook een van de deelnemers aan het eerste seizoen van het televisieprogramma Fort Boyard in 2011.

In de film Sint & Diego: De magische bron van Myra (2012) speelt hij de vader van Madelief.

In 2023 is Somogyi deelnemer in De Verraders als getrouwe. In de achtste aflevering bleek hij door de verraders te zijn vermoord.

Sinds 2018 is Somogyi getrouwd. Hij heeft een dochter en in mei 2021 kwam er een tweeling bij.

In 2022 werd hij mede-eigenaar van ShoutOut VIP, een website waarbij gebruikers tegen betaling BN'ers een boodschap kunnen laten opnemen.[1]

Commons heeft media­bestanden in de categorie Ferri Somogyi.