Figee (onderneming)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Figee
Uitzicht op de oude Figee-fabriek aan het Spaarne, tegenwoordig kantoorunits. Rechts valt de oude Drostefabriek te zien.
Uitzicht op de oude Figee-fabriek aan het Spaarne, tegenwoordig kantoorunits. Rechts valt de oude Drostefabriek te zien.
Oprichting rond 1863
Opheffing 2005
Oorzaak einde faillissement
Oprichter(s) Hendrik Figee sr.
Sleutelfiguren Thomas en Hendrik Figee
Land Nederland
Hoofdkantoor Haarlem
Producten Scheeps- en werfkranen
Industrie Nautische industrie
Website website Kenz-Figee
Portaal  Portaalicoon   Economie

Figee was een internationaal opererende Haarlemse producent van hijskranen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tewaterlating van de baggermolen Bromo bij de werf Conrad

De timmerman Hendrik Figee (Waddinxveen 1812 - Haarlem 1894) begint rond 1850 een eigen pakkistenmakerij in de Haarlemse binnenstad. Zijn oudste zoon Hendrik jr. (Haarlem 1838 - Haarlem 1907) wordt in 1860 mede-eigenaar van de machinebouw-afdeling die vanaf 1857 onder de firma Figee & Slingerland is gestart. Zijn broers Jan en Thomas doen vervolgens hun entree in het vaderlijk bedrijf en in 1874 gaan zij gezamenlijk verder als Gebroeders Figee.[1]

Daarnaast houdt Hendrik jr. zich apart met de machinehandel bezig, eerst onder eigen naam, van 1873 onder de de firma Wijnmalen en Figee en vanaf 1887 als Figee & De Kruyff sinds 1881 in Amsterdam gevestigd. Ook was Figee een van de medeoprichters van de Haarlemse IJzergieterij.

In 1883 komt er voor de bouw van baggermolens een aparte onderneming in het buitengebied tot stand, onder leiding van Thomas, de scheepswerf 'Conrad', vernoemd naar ingenieur Frederik Willem Conrad (1800-1870).

Rond 2000 verhuisde het bedrijf naar Amsterdam. In 2005 ging het failliet. De naam Figee en een aantal werknemers werden overgenomen door de Zaanse firma Kenz, die sindsdien KENZ-FIGEE heet.[2]

Mobiel erfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Drie Figee-kranen zijn erkend als mobiel erfgoed en opgenomen in de buitencollectie van het [[Maritiem Museum Rotterdam. Het gaat om

  • een gele figeebalanskraan[3]
  • een handbediende spilkraan uit 1892[4]
  • een Wipkraan 12 ('Rode Figee') uit 1961.[5]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Referentie uit het NNBW
  • Giel van Hooff, 'Familie Figee', in: J. Visser (et al.), Nederlandse ondernemers 1850-1950. Noord-Holland, Zuid-Holland. Walburg Pers, Zutphen, 2013, pag. 62-69 (met literatuurverwijzingen).
Zie de categorie Figee van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.